Повече от година съдът си трае по присъдата за убийството на 27-год. Николай Радев-Отвертката в Дупница

Вече повече от година съдът не е написал мо­тивите към присъдата на обвинените за убий­ството на 27-годишния Николай Радев-Отверт­ката в Дупница. По ду­мите им към момента изобщо не е ясно кога във времето ще стане факт заключителният акт на окръжния съд в Кюстендил. От изготвя­нето на мотивите зави­си и кога процесът ще тръгне пред втората съ­дебна инстанция – Апе­лативен съд – София, а след нея има и трета – касационна. Ако проце­дурата се движи с това темпо, нито един юрист не се наема да направи прогноза колко години ще са нужни на право­раздавателната систе­ма, за да стигне до фи­нал на казуса.

Според близки до семейството на погу­бения по зверски на­чин преди пет години Николай Радев то ще обжалва наложените нака­зания на обвинените – сто­матолога Владимир Карас­тоянов и двамата му синове – анестезиолога Николай и брат му Иван Карастоянови. Николай Радев бе убит в за­ведение „Колата“ в Дупница на 11 март 2014 г. Повод за кървавата саморазправа на Карастоянови с Радев ста­ва Владимира, дъщеря на анестезиолога. Във фатал­ната вечер тя се обадила на баща си, че Николай й досаждал. Ле­карят пристигнал заедно с баща си и брат си в заведе­нието, за да се разправя с Радев, при което 27-годиш­ният мъж е прободен с нож, установява разследването.

Състав на Окръжния съд в Кюстендил с председател шефът му Мирослав Начев призна Крастоянови за ви­новни за смъртта на Нико­лай Радев. На 20 февруари 2018 г. присъди от 9, 13 и 15 години получават Владимир, Иван и Николай Карастояно­ви. Тримата са на свобода срещу гаранции от по 5000 лв.

Очаква се и прокуратура­та да протестира решението на съда, който даде на Ка­растоянови по-ниски присъ­ди от тези, които поиска за тях държавното обвинение. В своята пледоария про­курорът по делото Бойко Калфин настояваше за на­казания между 15 и 17 г. ли­шаване от свобода за Карас­тоянови. Представителят на обвинението бе категоричен, че Николай Радев е напад­нат и убит с нож. Прокурорът се позова на експертиза, която визира големината на ножа и дълбочината на прободните рани в тялото на жертвата. Безспорно до­казателство пред съда е и видеозапис, на който ясно се виждало, че Карастояно­ви нападат Николай, въоръ­жени с парче от тръба, нож и нещо като палка. Вижда се как Радев се защитава. Той заема отбранителна пози­ция, като вдига ръцете си и ясно личи, че е нападнат.

Адвокатите на Карастоя­нови поддържат тезата, че Радев е издъхнал от стъкла­та от счупена витрина, през която паднал, и те се забили в тялото му. Свидетели оба­че опровергават версията на защитата за счупената витрина.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене