ОбСНВ Благоевград с писмо до институциите за принудителното лечение и за рекламата на дрога

ДО

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

ДО

ДАНАИЛ КИРИЛОВ

МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

СОТИР ЦАЦАРОВ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

      УВАЖАЕМА Г-ЖО КАРАЯНЧЕВА,

      УВАЖАЕМИ Г-Н КИРИЛОВ,

      УВАЖАЕМИ Г-Н ЦАЦАРОВ,

       Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград се обръща към Вас по повод поредното насилие, завършило трагично, в семейство с наркозависим. В момента при нас има подобен случай, който може всеки момент да приключи със смърт. Майката иска от нас, при убийство, да дадем гласност на нейната безпомощност да спаси сина си и себе си. От 2005 година правим предложения за принудително лечение на наркозависими по информация на родителите им, която може да се удостовери от десетките обаждания в полицията за помощ. Можеха да бъдат живи някои от близките или непознатите, пострадали от агресивното и неадекватно поведение на зависимите лица, ако имаше възможност за настаняването им в съответните клиники по този начин, а не, ако те поискат. За пореден път не можем да се разберем, че наркозависимите са болни, които се нуждаят от лечение. За пореден път не можем да се разберем, че взимащите дрога не могат да направят реална оценка за здравето си – психическо и физическо. Много често дори се дават съвети на взимащите психоактивни вещества да проявят воля, а заболяването „зависимост“ е „рак“ на волята, унищожава инстинкта за самосъхранение, който е един от най-силните инстинкти при живите същества.

      Настояваме категорично спешно да се предприемат необходимите действия и да бъде направена промяна в нашите закони, която да позволява принудителното лечение при наркозависимите.  Сигурни сме, че в Народното събрание и посочените институции има достатъчно компетентни експерти, които да подготвят необходимата документация.

      За пореден път бе направена демонстрация на пушене на марихуана с цел, нейната легализация. Не всеки в нашата държава е компетентен за влиянието на канабисовите производни върху човешкия организъм. Когато става въпрос за здравето и неговото опазване, компетентността е на лекарите. Националните консултанти за различни заболявания – онкологични, психиатрични, неврологични, очни и други, категорично изразиха отрицателните си становища и те са достъпни в Министерството на здравеопазването. Тези, които пишат белетристика или словоблудстват по темата, могат да използват творенията и разсъжденията си за маса с приятели, но не и при взимане на решения от национално значение.

          Настояваме да се спазва Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и нарушителите да бъдат санкционирани като пример: рекламиращите наркотици чрез дрехи, обувки, аксесоари, храни, чаши, напитки и други, включително и предавания, които пряко или непряко въздействат на зрителите и особено на подрастващите. Във всички класове, където сме били на срещи има ученици, които ни обясняват как марихуаната е полезна и за какви заболявания – главоболие, нарушена памет, глаукома, рак, мултиплена склероза, а тютюнът и алкохолът са вредни. Пазар на наркотиците ли създаваме или здравословна среда за живот на децата ни?

          Целият екип на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград разчита на Вас и се надява за кратко време да настъпят промените, които биха подобрили борбата с разпространението и употребата на наркотици.

          Желаем Ви светли празници!

 

 

 

 

 

 

 

С уважение:

д-р Теменужка Любенова

Председател на ОбСНВ

Благоевград

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене