Община Дупница е предприела действия със съдействие и на служителите от РСПАБ -Дупница, по повод самозапалването на сметището

Със самозапалването на сметището на 19. април (петък) 2019, Община Дупница е предприела действия с пълното съдействие и на служителите от РСПАБ-Дупница. Пожарни автомобили на дупнишките огнеборци са ангажирани също с овладяването на задимяването и оказват пълно съдействие, за което Община Дупница отправя своята благодарност.

Всеки е наясно, че гнилостните процеси следствие на депониране на отпадъци без необходимото уплътняване (каквото на закритото сметище не може да бъде направено качествено поради спецификата и денивелацията на терена) са причината за образуването на кухини във вътрешността на трупания с десетки години отпадък с метан. Метеорологичните условия катализират процеса на запалване. Единственият вариант за овладяване на ситуацията е запръстяването, каквото Община Дупница извършва ежедневно, въпреки че, сметището е спряно от експлоатация, но е превантивна мярка за недопускане на всекидневно и постоянно горене на натрупалите се газове във вътрешността му. Важно е да се знае, че този процес на гниене и самозапалване ще се възобновява периодично, както последните повече от 30 години, въпреки предприетите от Община Дупница действия, докато не се реализира самата рекултивация. Горивните процеси се зараждат във вътрешността на сметището, което е напластявано през годините и е достигнало 55-60 (!!!) метра дълбочина. Без да бъде направено рекултивиране, този процес на гниене, палене и задимяване ще продължава дълъг период. Действията на Община Дупница ще продължат в тази насока на „потискане“ запалванията и дименето, докато се стигне до стартирането на реалния процес на рекултивация.

Напомняме, че поради тази причина Община Дупница е предприела всички действия по изготвянето на предпроектни, проектни проучвания и идеен проект за рекултивацията на сметищния терен. За съжаление това е дълъг процес, който стартира съгласно законовите изисквания 3 месеца след спиране експлоатацията на сметището (01.01.2018 год) за предприемане на необходимите действия по рекултивацията. И ако за определени хора това е политика и шанс за трупане на политически дивиденти, то за ръководството на Община Дупница  това е цел да бъде разрешен окончателно този дългогодишен проблем за всички жители съгласно изискванията на законите в Република България.

burst

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене