ЮЗДП ЗАЛЕСЯВА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО С ЧИНАР И СЪЗДАВА ПЛОДНИ ГРАДИНИ ОТ ОРЕХ И НАР

3000 фиданки от източен чинар са засадени по поречието на Струма, в участъка между Кресна и с. Градешница. Експерименталното залесяване на площ от 10 декара се извърши по съвместен проект, изпълняван от Югозападното държавно предприятие и Лесотехническия университет. Целта е да бъдат създадени потомствени култури от този бързорастящ вид по долината на Струма.

Фиданките са на възраст 2 години, високи са около метър и са произведени в горския разсадник в с. Микрево. Семената за посадъчния материал са събирани в районите на Кресна, Сандански, Петрич, Асеновград, Тополово и планината Славянка, които са типични находища на чинара.

Близо 3000 дка нови гори ще бъдат създадени на територията на ЮЗДП тази година, от които 2500 дка през пролетта. Кампанията е към края си, като  приоритет е възстановяването на опожарени и съхнещи насаждения след проведени санитарни сечи. Над 1 200 000 фиданки от видовете дъб, бук, горскоплодни, черен бор и смърч са подготвени за залесяване и попълване на горски култури.

Най-големи са залесяванията в района на Кресна – 783 дка и Симитли, където се работи ускорено за възобновяване на унищожените гори след огромния пожар през август 2017 г. В държавните горски стопанства в Пирдоп, Дупница, Кюстендил, Благоевград, Брезник и в ловно стопанство Осогово също планират залесителни дейности на големи площи.

За първа година ЮЗДП инвестира в създаването на плодни градини от орех и нар, както и в разширяване на площите с арония. 1000 облагородени орехови фиданки на площ от 100 дка са засадени в няколко териториални поделения в областите Благоевград, Кюстендил и Софийска.

Над 4,2 милиона лева са планираните инвестиции във финансовата програма на предприятието за залесяване, попълване, отглеждане и подготовка на почвата до края на годината.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене