Всички осиновители на щъркеловите гнезда в Баничан получиха сертификати за удостоверяване на осиновяването

Всички осиновители на  щъркеловите гнезда в гоцеделчевското село Баничан вече имат   сертификати които удостоверяват извършеният от тях осиновителен акт.

Това сподели за Топ Преса председателят на клона на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев , Димитър Попов.

„Издадохме сертификати, които удостоверяват осиновяването на щъркеловите гнезда.

Сертификате са с две страни ,  на едната са отбелязани имената на  конкретните осиновители, а от другата страна е картата с местоположението на всички щъркелови гнезда в Баничан и имената на всички осиновители .

Вече са поставени и всички  табели на  гнездата от което е видно  чие притежание е всяко  гнездо“  допълни още Димитър Попов .

Той сподели, че вече повечето осиновители  са си посетили гнездата, та дори водели и техни близки и познати ги посещават.

 

Както писа Топ Преса „Осинови щъркелово гнездо“ бе инициатива в гоцеделчевското село Баничан. Преди 3 години селото стана известно с единственото у нас щъркелово гнездо под видеонаблюдение.

Проектът бе реализиран от местното читалище в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Инцидент отпреди месец със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира двете организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците.

Така се роди и  идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите.

Буквално за броени дни  призива даде  отзвук , местни жители и хора от цялата страна, представители на институции поискаха да  осиновят щъркелово гнездо в Баничан.

Появиха се  осиновители  даже от далечна Япония които поради липса на свободно вече   гнездо ,осиновиха гнездото  с видеонаблюдението  с  двата щъркела Пролетка и Изгрев  които са най-известното щъркелово семейство в страната .

„Хората могат да осиновяват гнезда и от другите общини, защото в Баничан повече гнезда за осиновяване няма“,обясни  Димитър Попов .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене