Малък празник на авиацията и космонавтиката събра ученици от близо и далеч в Кюстендил

За поредна година Кюстендил е домакин на конкурс за нестандартни летателни апарати, изработени от ученици.

Днес на стадион „Осогово“ се извършват демонстрации на любителски ракети, самолети и планери. Проявата се организира от Община Кюстендил, Обединен детски комплекс, Българска федерация по Авиомоделизъм и клуб за аеротехнически технологии „Зодиак“ с подкрепата на Фондация „Еврика“. Целта е да се провокира творческото мислене и участие на ученици от 1-ви до 12-и клас, които в рамките на няколко месеца да създадат и в последствие да демонстрират на живо създадени от тях летателни апарати. Конкурсът „ИКАР 2019“ е част от традиционното авиошоу – демонстрация на любителски самолети, ракети и други летателни апарати „Осогово 2019“, провеждано всяка година по повод 12, април, Международния ден на авиацията и космонавтиката.

„Има интерес към събитието, днес се представят около 20 участници, предимно от региона, но има и доста силна група от Севлиево. Представените конструкции ще бъдат оценени за иновативност, конструктивни решения, атрактивност, дизайн и външен вид, полетни качества и умения. Оценките се поставят от трима съдии. Състезателят с най-много точки печели конкурса. За най-добрите са осигурени дипломи и медали, за всеки един от първите трима има и малки финансови стимули от Фондация „Еврика“, каза Сотир Лазарков – председател на Федерацията по Авиомоделизъм .

Половината от участниците са момичета, които по думите на Лазарков са доста по-сръчни от момчетата на тази възраст и успяват да направят много добре летателните си апарати.

Всяка година по време на събитието се показва нещо различно, тази година има мотопарапланер, който прави зимни обиколки с желаещи деца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене