Оригиналното издание на „Рибен буквар“ от 1824 година в дупнишката библиотека впечатлява посетителите

По програма на извънкласна дейност ученици от ОУ „Евлоги Георгиев“ – Дупница, посетиха библиотеката при Народно читалище „Зора – 1858“ в града. Заедно със своя ръководител – Славянка Милева, те внимателно изслушаха беседа за същността и функциите на библиотеката, за мястото й в съвременното технологично общество, за професията „библиотекар“. Учениците се запознаха с правилата за ползване на библиотеката, както и с начина, по който се подрежда и класифицира информацията.

Децата четоха откъси от книги, които са ги заинтригували, разгледаха енциклопедии и речници, научиха какво е каталог, краеведска литература и как изглежда една старопечатна книга. Силно се впечатлиха от факта, че библиотеката при Народно читалище „Зора – 1858“ – Дупница, притежава оригинално издание на „Рибен буквар“ от 1824 година.

Учениците имаха възможност да видят и сами усетиха, че това е гордост за града. Любознателните четвъртокласници разгледаха всички отдели на библиотеката, проявиха интерес към техническата обработка на книгите, докоснаха се до процесите, които са част от просвещението и културното обогатяване на хората. Като спомен от това гостуване всяко дете получи книгоразделител – скромен дар от екипа на библиотеката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене