Свържете се с нас

Светско

ЕДИН ГОЦЕДЕЛЧЕВЕЦ СРЕД ПЕРЛИТЕ НА ХУРГАДА

Публикувано

на

Повече от пет години в България се редуват дъждовни и студени про­летните месеци март и април. Затова най-удач­ното решение да се спа­сиш от меланхоличното настроение е да си избе­реш да почиваш на някоя южна тропична дестинация. Така аз правя вече трета го­дина. Преди две години през март се пекох на екватори­алните Малдивски острови в Индийския океан. Но пътя със самолета дотам е напра­во убийствен – повече от осем часа. Затова миналата година през април напра­вих едноседмична почивка през април на Червено море – курорта Шарм ел Шейх, който се намира на Синай­ския полуостров – малката азиатска част на Египет. На Червено море. Толкова бях впечатлен от прекрасното море, че пак си го избрах и за този април, но този път бях в Курорта Хургада, който е в африкан­ската те­ритория на Египет. Цената за седемдневна почивка ол ин­клузив в петзвезден хотел, включая самолетните би­лети излиза 1000 лева. Са­мостоятелната ми стая стру­ваше само още 100 лева. Гарантирано е, че на нашето Черноморие е по-скъпо.

Излитаме от летище в Со­фия в 8 часа сутринта при 2 градуса температура. След по-малко от три часа каца­ме на летището в Хургада на 28 градуса температура. По­срещна ни обаче фал-старт – силни ветрове, последен ден на едноседмична пясъч­на буря! Следобяд тя утихна, а на другия ден нямаше и по­мен от нея.

От целия са­молет – 134 българи, избра­ли да почиват в курорта Ху­ргада, имаше пет автобуса на туроператорската фирма, които ни за­карва­ха в избра­ните хотели. В на­шия ав­тобус имаше 38 ту­ристи, кои­то ни оста­виха в пет хо­тела. В избра­ния от мен хо­телски ком­плекс – „Али Баба“ слязо­хме само шестима.

Влизаме в един комплекс, чийто хотелски капацитет е 1 500 гости и представлява един малък рай с всички екстри. Бъл­гарското представителство бяхме само ние – шести­мата. Отвсякъде се чуваше руска, немска, английска, френска, чешка и полска реч.

На другия ден ни предсто­еше без­платна екскурзия с автобус в самия град Хургада. Екскурзовод­ката ни информира, че той има 130 хиляди жители. Пър­во посетихме най-голямата представителна джамия на града. Мъжете трябваше само да си свалим обувките, за които имаше специални гардероби, но жените трябваше да влязат и да се обле­кат в дълги роби и да сложат шамии на главите си.

След това посетихме най-голямата коптска църк­ва. Интересно е, че в Египет живеят християни, наречени копти. Те са наследници на древните останали да жи­веят в Египет войници на Александър Македонски. Коптите представляват 10 процента от 100 милионното население на страната. Ин­тересно е, че от тези 100 ми­лиона – 20 процента живеят в столицата Кайро. Коптско­то християнство се различа­ва и от православието и от католицизма. Те вярват в Бог, вярват в посланията на Исус Христос. Но нещо ги до­ближава до исляма. Те при­знават Исус като пророк, но не го приемат за Божи син, както мюсюлманите при­знават Мохамед за пророк, но отчитат неговата напъл­но човешка същност. Също така коптите се обрязват, което правят мюсюлманите и евреите, но не и католици и източноправославни. По едно отношение египетски­те християни си приличат с католиците – в църквите им липсват икони, а широко са разпространени витражите – църковна стъклопис.

Самият град Хурга­да е тотален еквивалент на столицата Кайро, коя­то разгледах през минало­годишното ми посещение на Египет. Диаме­трална проти­воположност между богат­ство и ужасна бедност. Като цяло бедните квартали на Хургада на­помнят нашите цигански гета – софийския Филиповци и пловдивския Столипино­во. Мъжете и жените носят дълги роби, а краката са с чехли на бос крак.

Прибираме се в хотелския комплекс. Току-що на другия ден в Бъл­гария бяха сменили зимното часово време с лятно. В Еги­пет обаче, както и в Турция, отдавна са преминали на едногодишно часово вре­ме – това е нашето зимно. На другия ден започва една приказна почивка. Нямаш време да посетиш всички екстри на „Али Баба“ – три ресторанта, четири бара, огромна плажна ивица, ог­ромен вътрешен басейн, огромен аква парк. Целият персонал говори английски, руски и немски език и е из­ключително любезен. Кух­нята е изключително богата като меню и много обилна. Кафе, безалкохолни напитки и натурални сокове можеш да си вземаш от машините нон-стоп. От баровете също така непрекъснато може да си вземеш уиски, водка или узо.

Една седмица в комплекса минава като сън. В него има допълнителни екстри за за­купуване. Едната, която ми направи голямо впечатле­ние бе един художник, който в едно малко ателие снима­ше желаещите клиенти с фо­тоапарат и срещу 20 долара на другия ден им предоста­вя графична рисунка. Гледах как рисува графика от сним­ка. Бях поразен! Уникален талант! Започнах разговор с него (на английски почна, но по-добре стана, като пре­минахме на руски). Като разбра, че съм българин, се разчувства. Имал дядо, чий­то брат бил женен за българ­ка. Предложи да ми направи графичен портрет, снима ме и каза да отида да го взема на другата вечер. Отидох, приготвен с 20 долара, но той ми каза, че това е пода­рък за мен! Останах много развълнуван – при толкова много мои приятели худож­ници, за пръв път ме рисуват и то в чужбина, пък и без пари!

„Али Баба“ ни разтвори своя Сезам, но само за сед­мица! Настана време да се приберем и от 35-градусова почивка кацнахме на дъж­довен 10-градусов софийски следобед! Да, наистина е така – чудесата са кратко­временни!

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Новини

Анна Мария чете топлес приказки за пораснали деца

Публикувано

на

Жанета Осипова, Зорница Цветанова и Анна Мария Чернева четоха мръсни приказки в Level Night Club Благоевград

Топ Преса бе официален медиен партньор!

Три от най-популярните имена от корицата на сп. Playboy приковаха вниманието на феновете на литературното четене в Благоевград този петък. Актрисата Анна Мария Чернева, носителката на титлата Playmate Of The Year 2019 Жанета Осипова и сексапилното миньонче Зорница Цветкова четоха някои от най-неприличните  приказки, които Мъжката Библия може да представи в Level Night Club. И ако някой ви каже, че красивите жени не могат да четат на глас, то е защото не са чули тези очарователни изкусителки. Освен, че впечатляват с външен вид се оказа, че трите красавици имат неоспорим талант и артистични заложби, които ги превръщат в очарователни разказвачки на истории. А комбинацията от таланта и тънкото чувство за хумор  на момичетата, доведе до появата на сълзи от смях на гостите на „Мръсни приказки“. Е, няма как да е иначе, когато истории са подбрани от главния редактор на Мъжката Библия, Любен Дилов – син, комбинацията беше взривоопасно добра.

Едни от най-забавните истории, разбира се – такива, които могат да се разказват само след полунощ, бяха разказани на феновете на нетрадиционното литературно четене. Актрисата с едно от най-красивите тела в родния шоубизнес, Анна Мария, показа изкусителните си форми докато четеше нецензурираната история на Пепеляшка „Never more”… топлес. А Зорница Цветкова и Жанета Осипова демонстрираха, че макар да не са професионални актриси, могат да разказват истории увлекателно и артистично. За финал на мръсните приказки Любен Дилов-син и Анна Мария не просто прочетоха, а направо изиграха заедно последната история, влизайки в ролята на млада психоаналитичка и нейния пациент – див селянин от Кочериново, който е недоволен от пенсията си и от сексуалния си живот, но не е успял да намери в сексшопа надуваем кукла на финансовия министър.

Както винаги, за доброто настроение на всички гости се погрижиха водка Beluga, просеко Botega, уиски Gledfidich и вино Eнорама. Дамите получиха специални подаръци – козметични продукти за коса от луксозната марка Selective Professional, а сладките изкушения с вкус на водка Beluga и уиски Glenfidich бяха от изработени от шеф Радо Стамболов.

 

Събитието се проведе с подкрепата на:

Домакини: Level Night Club

Медиен партньор: Вестник Топ Преса

Грим: Пепа Стоянова, Proface

Мигли: Beaute Lashes

Коса: George Todorov Hairstyle

Снимки: Георги Шопов

Луксозен транспорт: Dirent

С подкрепата на:  водка Beluga, просеко Bottega Gold, уиски Glenfidich, вино Енорама

 

коментара

Продължете с четенето

Новини

За шеста поредна година кметът Камбитов връчва приза „Училище на годината“

Публикувано

на

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов за поредна година ще връчи приза „Училище на годината“.  И в това издание на  церемонията две учебни заведения ще бъдат удостоени с отличието „Училище на годината 2019“.

Събитието ще се проведе в зала „Яворов“ на 23 май от 19.00 часа. В навечерието на деня на славянската писменост и култура, шествие на знамената ще премине по главните улици в Благоевград,което ще тръгне от Съдебна палата в 18.30 часа. След пристигане на знамената в залата, програмата продължава с предаването на знамето от миналогодишните победители на новите призьори.  В залата, освен обявяването на училищата победители,  ще бъдат наградени и дейци за приноса им в развитието на културата, образованието и науката  в  Благоевград.

Както всяка година и тази кметът д-р Атанас Камбитов ще даде специален прием за дейците на културата, образованието и науката. Той ще се проведе в същия ден  в зала “22 септември” от 21:00 часа.

През изминалата 2018 година победители в конкурса „Училище на годината“ бяха  III Основно училище „Димитър Талев“, VIII СУ „Арсений Костенцев“ и ПМГ „Акад. Сергей Корольов“.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ