Красотата, традициите и багрите, втъкани в чипровските килими, са показани в Народното събрание на изложба от колекцията на историческия музей в града

Красотата, традициите и багрите, втъкани в чипровските килими, са показани в Народното събрание изложба от колекцията на историческия музей в града. Експозицията беше открита днес от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. На събитието присъстваха  народните представители от ГЕРБ Георги Динев и Aлександър Мацурев.

Вече е традиция в Народното събрание да се представят произведения на изкуството и се радвам, че днес в парламента се показват образци на изключително красивите чипровски килими, отбеляза Цвета Караянчева. Тя посочи, че в представените експонати от „Цветето на България“, както наричат Чипровци, са втъкани багрите на природата и уменията на българките да ценят красивото. Председателят на парламента припомни, че не случайно през 2014 г. чипровските килими са включени в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Тези произведения на изкуството са част от нашите традиции и са поредно доказателство, че като българи имаме с какво да се гордеем и имаме какво да покажем на света, добави Цвета Караянчева.

В експозицията, представена в Народното събрание, са включени експонати от колекцията на историческия музей в Чипровци и фирмите, производители на килими в града, отбеляза при откриването на изложбата майсторката на килими Велика Стоева. Тя посочи, че чипровските килими се тъкат на вертикален стан по древна технология, те са гладки двулицеви и за създаването им се използват само естествени материали – вълна и памук. Съхранено е съхранено умението за багрене с естествени багрила, а килимарството в Чипровци не е само препитание, то е съдба, добави Велика Стоева.

Народният представител Ирена Димова, по чиято инициатива изложбата гостува в парламента, покани всички народни представители и гости да посетят на 27 и 28 април Фестивала на чипровския килим и на място да се запознаят с красотата и многообразието на този красив и традиционен местен занаят.

На откриването на изложбата присъстваха много народни представители, журналисти и гости на парламента, сред които ученици от Ихтиман и от Стара Загора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене