Млади родни лекари са пионери в иновациите на Балканите

Д-р Петър Узов е финалист за Медицинските Оскари 2019
Млади български лекари са пионери на Балканите с новите методи за лечение на тежки заболявания, отчита журито на петото издание на Медицинските Оскари 2019.

Церемонията за Националните Медицински Награди 2019 ще се проведе на 10 май от 20 ч. в балната зала на хотел МАРИНЕЛА, София, съобщава ВИП Комюникейшън.

Един от тези пионери е д-р Петър Узов, който използва щадящия метод на частично отваряне на гръдния кост (5 – 7 cm дължина) при хирургичната смяна на клапата п ри над 200 пациента с изолиран порок на аортната клапа. При този метод пациентите още на следващия ден могат активно да се мобилизират и престоя им в клиниката е намален до минимум. Методът има и положителен финансов ефект, тъй като разходите са значително по-малки в сравнение с конвенционалния метод.
Д-р Узов въвежда минимално- инвазивните, видеоскопски методи при оперативно лечение на митралната, трикуспидална клапа, както и при някои вродени сърдечни пороци, което допълва целият спектър от методи на миниинвазивната кардиохирургия. При тези пациенти достъпа до сърцето е от дясната страна на гръдния кош с разрез от 5 – 6 cm. Методът е изключително щадящ и болничният престой на пациентите е само 5 дни. Когато се касае за пациенти в трудоспособна възраст те бързо се връщат към работа и могат да водят нормален социален живот. В момента д-р Узов подготвя въвеждането на робота (Dа Vinci) в ежедневната кардиохирургична практика в клиниката по кардиохирургия към високо технологичната университетска болница „Сърце и Мозък“ – Плевен, която е част от Българският Кардиологичен Институт. С въвеждането на роботизираната кардиохирургия, болницата ще се превърне в пионер както в България, така и на Балканите.
Д-р Узов завършва медицина в Медицинския университет – Варна през 2005 г. След това започва специализация по гръдна хирургия към клиниката на Университетската многопрофилна болница „Св. Марина“ – Варна.
Интересите му по време на специализацията са свързани с видео- асистираната торакоскопска оперативна техника при заболяванията на гръдната стена и гръдните органи – бял дроб и сърце. Тази техника е изключително щадяща за пациенти в тежко общо състояние.
От януари 2008 г. до декември 2015 г. д-р Узов започва работа като асистент и едновременно специализант по кардиохирургия към Кардиохирургичната клиника на Университетска многопрофилна болница „Св. Анна“ – София под ръководството на проф. д-р, Dr.h.c. Владимир Данов.
През Декември 2015 г. придобива специалист Кардиохирургия.
В периода, в който д-р Петър Узов работи в Университетска многопрофилна болница „Св. Анна“ – София, заедно с проф. Данов въвеждат рутинно в клиничното ежедневие минимално инвазивните методи за вземане на вена и артерия при коронарните пациенти.
През февруари 2017 г. д-р Узов е назначен за Началник отделение към Клиника по кардиохирургия, ръководена от проф. д-р, Dr.h.c. В. Данов на новоткритата, високотехнологично оборудвана, университетска многопрофилна болница „Сърце и Мозък“- Плевен.
Д-р Петър Узов е член е на Българската и Европейска асоциации по кардио – торакална хирургия. В момента е докторант в научноизследователския институт към Медицинския Университет – Плевен. Темата му е минимално – инвазивни оперативни методи в кардиохирургията с научен ръководител п роф. д-р, Dr.h.c. В. Данов.
Партньори на Медицинските Оскари са:  Национална Пациентска Организация (НПО), Български лекарски съюз (БЛС) и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене