Учители и ученици от Земеделска професионална гимназия – град Сандански, по пътя на коприната

От 24 до 30 март 2019 година екип от ЗПГ „Кл.Тимирязев“, с ръководители Виолета Петрова и Илияна Москова и шест ученици – Валентина Коларова, Елена Велкова, Красимира Ангова, Мартин Кацарски, Иван Траянов и Антонио Стаменов – взе участие в 6-дневна работна среща в град Газиентеп, Турция. Срещата бе по проект „Минало, настояще и бъдеще-спомени и мечти’’, по европейска програма Еразъм+, Ключова дейност 2.

Домакин на срещата бе Gaziantep Anadolu Lisesi, в която участваха и партньорите по проекта от Полковице(Полша),Алмада( Португалия),и Плоещ( Румъния). На срещата всички участници представиха своите презентации на тема – „Learning by doing“ (Учене чрез правене). Чрез тях показаха,че е възможно,дори е наложително учениците да бъдат активната част в учебно-възпитателният процес. По този начин могат да усвоят повече знания и практически умения и го доказаха с активното си участие в работните срещи и творческите ателиета. Всички ученици изработиха заедно традиционните турски амулети против лоши очи и участваха в играта „Tangram“, която използват учителите по математика като инструмент за разбиране на геометричните фигури.

Съвместната групова работа ни даде възможност по-бързо да се опознаем и да преодолеем междукултурните различия.

Освен задължителните занимания имахме и свободно време, за да посетим музея „Зеугма“, съхранил уникални мозайки от времето преди Христа. Една от тях, наречена „Циганката“, се е превърнала в символ на музея и на Газиентеп. Някои смятат,че тази мозайка показва образът на Александър Македонски.

Разгледахме и Гьобелик тепе, един от най-старите в целия свят култов център,съпоставим като размери със Стоунхендж.

Плавахме и с лодка по река Ефрат,видяхме потопеното селище Халфети и Румкале. Селището Халфети е единственото в света, където цъфти черна роза.Уникалният й цвят се дължи на особения химичен състав на водата на река Ефрат.

За нас беше особено вълнуващо да посетим места,които са свързани с раждането на човешката цивилизация и да се докоснем до паметници на световното културно наследство.
Пътуването бе уникално преживяване и изключителна възможност за преоткриване на новите начини за размяна на добри практики и усвояване на нови умения. Потопихме се и в атмосферата на древна и съвременна Турция, докоснахме се до нейното богато историческо и културно наследство.

Учениците с нетърпение очакват следващата мобилност през октомври в Алмада, Португалия.
От участниците в проекта

П.П. Дейностите се финансират по линия на Програмата Еразъм+. За съдържанието носят отговорност единствено авторите. Европейската комисия и Националната агенция не поемат отговорност за начина, по който представената информация може да бъде използвана.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене