В Трето основно училище „Братя Миладинови” бяха проведени оригинални уроци в двете иновативни паралелки – втори „б” и четвърти „б”.

Малчуганите от втори клас разсъждаваха на тема: „Сетивни органи”. Под дискретното ръководство на класния си ръководител и преподавател по предмета околен свят – г-жа Мария Пиргова, учениците съставиха самостоятелно мисловни карти, отразяващи различни аспекти на учебното съдържание. Работейки в екип, децата вложиха много креативност, емоция и творчество при изработването на картите и представянето им пред публиката. В края на урока мисловните карти на различните отбори съставиха пъстроцветен и свеж пъзел от детско творчество, представящ всичко важно, свързано със здравето на сетивните органи на човека – хигиена, дневен режим, здравословно хранене и т.н.

Урокът, проведен с учениците от четвърти „б” клас от старши учител Емилия Москова – класен ръководител,  бе  по български език и литература, извънкласно четене и в полезрението му бе поредицата за Мери Попинз на Памела Травърз.

Четвъртокласниците съставиха мисловна карта, разсъждавайки по различни аспекти на темата – биографията и творчеството на автора; актуалността на творбата; уникалността на героинята, отразена в характера и външния й вид; отношението на другите към нея и т.н. Две групи от учениците самостоятелно разработиха пред наблюдаващите две разклонения от картата и защитиха позициите си, като посочиха доводи в подкрепа на написаното. Децата търсиха по забавен начин ключови думи в текст, рисуваха и оцветяваха, гледаха трейлър на филм.

Уроците бяха част от мониторинга на Регионалния инспекторат по образованието – Благоевград (РУО – Благоевград) за въвеждането в училището на иновативния метод „Мисловни карти в образователния процес”. На двата урока присъстваха представители на РУО – Благоевград в лицето на г-жа Анета Марянска, старши инспектор – начален етап и на ръководството на училището – г-жа Димка Мурджева, заместник-директор.

След уроците се състоя среща, на която експертите от РУО изразиха отличните си впечатления от видяното и от начина, по който се въвежда иновативния метод за работа с мисловни карти в Трето основно училище „Братя Миладинови”. Те потърсиха мнение и получиха висока оценка за ефективността на работата в иновативните паралелки  от родители, членуващи в Обществения съвет и Училищното настоятелство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене