Сандански е най-доброто място за лечение на белодробни заболявания, релакс и профилактика по думите на д-р Лили Бакалова

Д-р Лили Бакалова е лекар специалист по вътрешни болести, физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Югозападна болница” – Сандански. Ето какво разказа д-р Бакалова пред в-к „Струма” за СПА, уелнес и медикъл-СПА процедурите, които се извършват в петзвездния парк-хотел „Пирин“:

Целенасочени дългогодишни проучвания научно и на практика потвърждават лечебните свойства на Сандански и го утвърждават като климато-балнеолечебен център с национално и международно значение. Сандански е идеално място за модерна климатотерапия, изградена върху научна основа, балнеоложко лечение, рехабилитация, профилактика и възстановяване, както и за активна почивка, които вече повече от дванадесет години се практикуват и съчетават отлично в петзвездния парк-хотел „Пирин“. Елегантният хотел, част от веригата „Шарлопов груп“, е разположен в непосредствена близост до живописния парк на Сандански, в полите на Пирин планина, по поречието на река Бистрица.

„А всичко е събрано тук, защото това е чудотворно място – вечното слънце, чистият сух въздух, затоплян от Средиземно море, и лековитите минерални води, които извират от земята. Ако някога е съществувала Райска градина, то Бог би я поставил тука!“, това остави Чандлър Коулс от Ню Йорк, мой пациент, голям почитател на Сандански и България.

Градът, разположен в подножието на Пирин планина, гордеещ се с уникален климат и лечебни минерални води, е притегателен център за хора от целия свят.

Водата е живот!

Лечебните свойства на топлите минерални извори са удоволствие за духа и тялото, място за физическо и емоционално възстановяване. Преди повече от 2000 г. около термите възниква тракийското селище Медиус, по-късно наречено от римляните Дезудава, а от славяните – Свети Врач. Любимият днешен Сандански!

Сандански е наречен „Българският климатичен юг“ заради преходноконтиненталния климат със средиземноморско влияние и чистия, беден на алергени, богат на кислород и отрицателни йони въздух, които го правят особено подходящ за лечение на белодробни и заболявания на горните дихателни пътища.

В туристическата терминология „СПА туризъм“, означаващ „здраве чрез вода“, и терминът „уелнес туризъм“, описващ възстановяването на психо-физическото здраве на клинично здрави хора, са допълнение към представите за същността на лечебния и възстановителен туризъм. СПА и уелнес процедурите в днешно време са стил и начин на живот, активен отдих и природосъобразни форми за възстановяване на физиката и емоционалната енергия. Те предлагат „здраве за здравите“. СПА и уелнес услугите са насочени към нуждите на здрави и активни хора, докато медицинските процедури – към хронично болни. Те отлично се съчетават в парк-хотел „Пирин“.

Свидетели сме и участници в забързано, изпълнено със стрес и напрежение ежедневие, замърсена околна среда, новопоявили се болести на урбанизираното общество – стрес, затлъстяване, срив на имунната система. Но опитът ми показва, че негативните последици могат да бъдат предотвратени. Уверена съм, че всеки би споделил идеята на уелнес движението – култ към здравословния и природосъобразния начин на живот. Водещият мотив е превенция на заболяванията, каляване на организма и релакс с природни фактори и физикални методи под наблюдение от специалист.

България е страна с традиции в това отношение, които непрекъснато се развиват и обогатяват. В началото на 2009 г., като пилотен проект за Европа на Европейската СПА асоциация, петзвездният парк-хотел „Пирин” в Сандански стана първият хотел в България, получил знак за качество EUROPESPA WELLNESS – безспорно свидетелство, че отговаря на всички европейски изисквания за уелнес инфраструктура, безопасност, хигиена и качество на обслужването. Наред с отличните си условия за балнео и климатолечение, СПА и уелнес ваканция, отмора сред природата, той предлага разнообразни видове туризъм.

На фона на природните дадености, отличното оборудване с най-съвременната апаратура и технологии, добър екип от висококвалифицирани специалисти (рехабилитатори, кинезитерапевти и терапевти) развиваме и обогатяваме това, което имаме, с основна цел – да популяризираме Сандански като най-предпочитаната туристическа дестинация и да утвърдим парк-хотел „Пирин“ като основен център за профилактика и рехабилитация, център за лечение на болни и здрави. Богатият избор на процедури включва наложили се традиционни програми в СПА и уелнес индустрията, както и малко познати на българския пазар.

Разработихме здравни програми, ръководени от лекар и терапевти, за опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, белодробни заболявания, намаляване на телесното тегло, приучаване към целесъобразно хранене и коригиране на двигателните навици.

Детокс програма – ориентирана към хора, които се хранят неправилно – прекаляват с мазнините, въглехидратите и алкохола, и които водят заседнал начин на живот. Целта е да се постави основата на навици за хранене и движение, които ще укрепят здравето. Амбициите на екипа на СПА центъра са насочени към предлагане на комплексни здравни програми, в основата на които стои индивидуалният подход и внимателното и любезно отношение към гостите.

Искаме нашите гости, напускайки парк-хотел „Пирин“, да имат усещането, че са направили нещо полезно за тяхното здраве, а защо не и за тяхната красота, в резултат на което да се чувстват здрави и щастливи!

Гордеем се с многобройните награди, присъдени на парк-хотел „Пирин“ не само на национално, но и на международно ниво, но най-високото признание, което получаваме за работата си, са удовлетворението на нашите гости и все повечето хора от целия свят, които откриват и преоткриват красотата и лечебните свойства на живописната община Сандански!

Записа ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене