Жители от с. Илинденци, община Струмяни, се събраха на селския мегдан на пореден протест срещу цените на питейната вода

С тях бе и кметът на селото Илия Башлиев. Те заявиха, че няма да се откажат от протестите, докато цената на водата не бъде намалена. В знак на протест те върнаха уведомителните писма в същия кашон, в който са получени в пощенския клон.

Иван Станишев заяви: „С безвъзмезден труд на нашите родители, баби и дядовци е изграден водопроводът, а сега ще трябва да плащаме тази висока цена. Досега сме плащали между 10 и 15 лева за питейна вода, сега ще трябва да плащаме три пъти по-висока цена. На последното заседание през месец март общинските съветници са гласували, че община Струмяни излиза от ВиК асоциацията. Очаква се решение от областната управа в Благоевград дали ще потвърдят, или ще отхвърлят решението.

74-годишният дядо Димитър, който бе на протеста, заяви: „Получавам пенсия от 200 лева и всеки месец да плащам по 40 лева за питейна вода е непосилно. Поливам си градинката, тъй като няма друга възможност за поливане. Някога моите родители с коне са доставяли тръби от Сандански за изграждането на водопровода в селото. Сега, след 100 години, някой политик е решил, че трябва да прави бизнес на гърба на хората. Водата е животът на хората. Обръщам се лично към премиера Бойко Борисов, да се намеси и да спре тази неправда. Не може водата да се превръща в бизнес. Да, приемлива е цената от 0.65 лева на кубик и всеки си плащаше сметката”.

Кметът на община Струмяни вчера бе в командировка в София, по телефона съобщи, че е информиран за протеста на хората. „Има решение на Общинския съвет и очакваме то да влезе в сила”, каза Илия Башлиев.

ЛИДИЯ МАНЕВА

/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене