Искате българско агне за Великден? Търсете тази маркировка

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни тематични проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден.

Засилените проверки ще започнат на 15 април (понеделник) и ще продължат до 6 май 2019 г. включително.

Инспекторите от ОДБХ ще проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област, съобщиха от БАБХ.

Инспекциите ще се фокусират върху производството и търговията на храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за страната на произход на дребни преживни животни (ДПЖ), ще се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Тя ще обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели.

За месото от ДПЖ с произход България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход, различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход), маркировката ще е в червен цвят. При поставянето ѝ и в двата случая трябва да се спазва изискването да е на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини всяко парче да има здравна маркировка.

БАБХ ще следи за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. При необходимост, в проверките ще оказват съдействие и представители на Икономическа полиция към областните дирекции на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР), които ще се включат в рамките на тяхната компетентност.

Целта на извънредните тематични проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на определени стоки и хранителни продукти по време на празниците Великден и Гергьовден, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни производители и търговци, собственици на заведения, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.

Дежурни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите по време на празниците и в почивните дни. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене