Велислава Апостолова: Правото и журналистиката вървят ръка за ръка

„Свърши се… Официално: Магистър по Право (Второ висше) !!!

 Написа в личният си профил във Facebook г-ца Апостолова и ние решихме да я поканим в рубриката ни „Лица От Югозапада“

Разкажете малко за себе си.

 – На 28 години съм , от Благоевград. Завърших наскоро второто си висше образование – магистър по Право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. В същия университет завърших бакалавър по Публична администрация.

 Кой учител повлия най- много за развитието ви като личност?

– Мисля, че съществена роля в израстването ми и личностното ми развитие изигра моята класна и учителка по български език и литература от Националната хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ Илонка Белева. На нея дължа главно високото ниво на езикова култура, което се стремя да поддържам ежедневно в работата си на репортер. Не мога да не спомена и приноса на директорката на гимназията Севда Марковска, която ми беше учителка по немски. От нея съм получила не само знания по езика, но и житейски уроци.

Защо избрахте да се занимавате с медии във време в което България е на 111- то място по свобода на словото ?

– Работя в информационна агенция „Благоевград нюз“. Избрах да се занимавам с медии, тъй като в днешния свят когато всичко е на показ в социалните мрежи , и все по- трудно се различава истинската от фалшивата новина, е необходимо да има млади и будни хора, които да се стремят да представят истината пред обществото, колкото и нелицеприятна да е тя. Това, че сме на последните места по свобода на словото, според мен е моментна снимка на медийната среда, която рано или късно ще се промени. Затова се изискват ежедневни усилия , не само на репортерите, но и на обществото , чиято подкрепа към разследващата журналистика е много важна.

Къде пресечната точка между правото и журналистиката?

– Правото и журналистиката вървят ръка за ръка в известна степен. Познаването на законите улеснява работата ми на журналист. Всеки човек трябва да си знае правата и задълженията и от тук произтича ролята на репортера, който е призван да устоява обществения интерес и се стреми да е в полза на хората.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене