Ангел Джамбазки: Благоевградчани и жителите на кв. „Струмско“ показаха, че  пазят българския дух жив!

В Благоевград в кв. „Струмско“ се проведе грандиозен фолклорен празник – да се хванем на хорото. На концертът Илия Луков изпя едни от най-обичаните български песни, а пък танцова формация „Мездра“ водеха най-дългото хоро.

 Това е една родолюбива инициатива, която е продиктувана от стремежа да възродим народните традиции, фолклор и бит. На събитието взеха участие и 11 самодейни състава от Благоевград, които лично бяха наградени от евродепутата Ангел Джамбазки, който призова мнозинството да помним и пазим корените си, да обичаме фолклора си, и чрез него да пазим българщината.

 На т.нар. най-дълго хоро присъстваха над 1000 човека. Евродепутатът Ангел Джамбазки се обърна към всички присъстващи със следните думи:

 Уважаеми граждани на Благоевград,

 Благодаря Ви, че сте избрали да се съберете тук, за да си спомним кои сме ние българите. Точно в Благоевград – сърцето на Пиринска Македония, където живеят най-коравите българи. Когато говорим за Македония нека си кажем още едно нещо. За нас българите, Македония никога няма да бъде нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя винаги ще бъде една – братска и българска земя.


Ангел Джамбазки – Евродепутат и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение и Методи Байрактарски – Медиен мениджър и зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса…

 След концерта се срещам с Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки, с който сме приятели от доста време, но етикета изисква да си говорим на Вие!

 Г-н Джамбазки, срещнахте се с хората то благоевградският квартал Струмско, как ви се сториха струмчани?

– За мен винаги е радост да дойда в Благоевград, тъй като този град е крепост на ВМРО и българщината. Връзката с хората от Пиринска Македония е изключително важна, както за мен, така и за моята организация, поради тази причина още в началото на мандата първата приемна, която открих беше тук. За пореден път благоевградчани и жителите на кв. Струмско показаха, че  пазят българския дух жив. Защото именно чрез песните, танците и традициите си сме запазили националната си идентичност.

Аз благодаря, че подарихте този празник на хората от моя роден квартал, бихте ли продължили с подобни инициативи?

– Разбира се. Отново искам да подчертая колко важни са българските традиции за мен. Това ни държи живи. В момента се наблюдава и едно своеобразно възраждане на интереса към традиционната българска фолклорна музика. Виждаме колко много фестивали на народната носия и българските обичаи има. Това е начинът да запазим своите обичаи в модерния свят. Аз винаги ще подкрепям инициативи, които си поставят за цел да съхраняват българското.

От сцената казахте, че тук в югозапада хората са най-корави от коравите българи.

– Хората от Пиринския край са доказали себе си като добри българи, родолюбци и бойци за българщината. От този край са тръгвали войводите към поробените земи на българското землище на запад и на юг от Пирин планина. Македония е и люлката на българското Възраждане. Но в крайна сметка не трябва да се делим. Всеки регион в България има с какво да се похвали. Въпреки, че трябва да се гордеем с родния си край, всички сме българи, всички сме един народ.

Много харесвам ВМРО заради твърдата позиция срещу социалния паразитизъм, как си представяте по-нататъшните мерки?

– ВМРО е първата и единствена организация, която представи цялостна завършена концепция за решаване на проблема с циганските несоциализирани групи. Време е държавата да престане с двойните стандарти по отношение на своите граждани. Циганите имат един своего рода статут на привилегирована общност, която поради електоралното си влияние може да си позволи да потъпква законите в страната. Проблем са и т.нар. „мерки за интеграция на ромите“. Голяма част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене