Издигат 10-метров кръст в селото на св. Иван Рилски

10-метров метален кръст ще се издига на входа на родното село на Св. Иван Рилски – Скрино. Конструкцията е поръчана и ще бъде изработена по проект, с активното участие и на монасите от манастир „Св. Иван Рилски“ над селото, казаха от общината в Бобошево.

Християнският символ ще е на мястото, където досега е имало по-малък 3-метров дървен кръст, който ще бъде заменен с метален. Проектът е одобрен от всички инстанции.

Кръстът ще се издигне на „повдигнато“ място недалеч от входната табела и паното с каноничния лик на св. Иван Рилски на влизане в Скрино. Вече е излят бетонният фундамент, върху който ще бъде монтирана конструкцията – дълбочината е 2 м., а размерите на площадката са 2,50 х 2,80 м. Има идея кръстът да бъде светещ. Той ще е до пътя, който води до Руенския манастир „Св. Иван Рилски“ – на 2 километра от селото.

Родното село на Св. Иван Рилски става все по-предпочитана дестинация за религиозен и селски туризъм. Тук вече са пуснати и работят активно, особено през почивните дни и за черковните празници, две къщи за гости и частен хотел с капацитет около 50 места общо.

Последният уикенд всички места били резервирани, коментираха местни. Кметът на Скрино Силвия Мичова доброволно чисти изхвърлени отпадъци от двете страни на пътя за селото. Събраното в чували жители на Скрино го изкарват с колите си до първите контейнери на входа на Бобошево. Всичко е доброволно, не се плаща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене