„Празник на цветята” в Сандански

За първи път!

ВЗЕМЕТЕ УЧАСТИЕ ЧРЕЗ НАШИТЕ РАБОТИЛНИЧКИ, ДЕМОНСТРАЦИИ И КОНКУРСИ. ВИЖТЕ КАК

Община Сандански, Лесотехнически университет – София и Студио „Just Married“ организират за първи път в курортния град „Празник на цветята”. От 19 до 21 април феерия, вдъхновена от идеите на младостта, ще изпълни Сандански с аромат на пролет.

Празникът на цветята ще започне още на 17 април, където в Археологически парк – Сандански ще се проведе РАБОТИЛНИЧКА ЗА ДЕЦА. Най-малките ще имат възможността да се докоснат до цветното изкуство и сами да изработят мозайки от цветя. Всички малки и големи деца могат да се запишат за участие до 15 април, на тел: 0892253176 – Антония Кочева.

По-големите и с интерес към аранжировката с цветя могат да вземат участие в Курс-демонстрация и основи в аранжирането на цветя и изграждане на цветни арт инсталации, воден от един от най-добрите български флорални дизайнери – Валерия Рекалова. Курсът ще се проведе на 20 април /събота/, 14:00 ч. в Дома на културата. Може да вземете участие и в Конкурса за аранжировка от отрязан цвят на тема „Великденски фантазии“, който ще се проведе на 21 април /неделя/ от 10:30 ч. на пл. „България“. Желаещите да участват в безплатния курс и в конкурса за аранжировка от отрязан цвят могат предварително да заявят своето желание на имейл: p.kostadinova@sandanskibg.com. в срок до 15 април /понеделник/.

От 19 до 21 април 2019 г. Сандански ще се превърне в място за среща на професионалисти, студенти, ученици и любители. Три дни градът ще бъде център на флоралното изкуство. Феерията от цветове и форми, джаз и малко класика ще изпълват улиците и площадите на нашия слънчев град.

Арт инсталации и композиции от цветя ще украсят централния площад. Конкурси за любителите на флоралното изкуство и забавни работилнички ще ангажират въображението на малки и големи. Интерактивен уъркшоп, въстановки на традиционни пролетни обичаи, концерти и други атрактивни мероприятия ще бъдат част от програмата на първия „Празник на цветята” в гр. Сандански.

Настроението на празника ще се допълни от концерт „Класика и малко джаз“ с участието на Китаро-мандолинен оркестър „Стефан Борилов“, Общински духов оркестър и грациозните балерини от балет „Жасмин“, които ще изпълнят музиката с танц.

На финала на празничните дни, студенти и преподаватели от Факултета по изкуствата при Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград ще поднесат букет от емоции с модно ревю, окъпано в благоуханен аромат на пролетни цветя.

Празникът на цветята ще бъде (не)традиционното настъпване на пролетта – еуфорично и жизнерадостно. Изживейте го! Подарете си цветен уикенд в град Сандански.

ПРОГРАМА

 

ЧАСМЯСТОМЕРОПРИЯТИЕ
17-19 април
 Археологически парк – СанданскиРаботилнички за деца:

Изработване на мозайка от цветя

 Епископска базилика – СанданскиИзложба на детски рисунки, посветени на пролетта и природата
19 април
 Централна алея Парк „Свети Врач“Подреждане на изложба с проектите за озеленяване на градски пространства
17:00Централна алея Парк „Свети Врач“ОТКРИВАНЕ

Представяне на идеята, организаторите, конкурсите и участниците

20 април
10:30 – 11:30 Въстановка на обичая Лазаруване
14:00Дом на културатаКурс-демонстрация – Основи в аранжирането на цветя и изграждане на цветни артинсталации, воден от Валерия Рекалова
18:00Пл. „България“ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

Представяне на идеята, организаторите, конкурсите и участниците

 Пл. „България“Концерт с участието на Китаро-мандолинен оркестър и Духов оркестър – Сандански и балетна формация „Жасмин“
   
21 април
10:30 – 12:00 Конкурс за аранжировка от отрязан цвят
12:30 – 13:30 Закриване на празника

Ревю-базар с аранжировките от отрязан цвят

Представяне на победителите в трите конкурса

Награждаване

   
22 април – 1 май
  Реализиране на проектите

УСЛОВИЯ ЗА КОНКУРСА НАЙ – ДОБРА АРАНЖИРОВКА ОТ ОТРЯЗАН ЦВЯТ –        СВОВБОДЕН СТИЛ

 

 

  1. Организатори:

Община Сандански

Лесотехнически университет – София

 

Партньори:

ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград

 

  1. Кратко описание на празника:

Празникът на цветята е роден от необходимостта да се продължи традицията на парковото изкуство в емблематичния за град Сандански парк „Свети Врач“ и заедно с това да се разгърнат възможностите за организиране на градските пространства чрез цветни арт инсталации.

От 19 до 21 април 2019 г. Сандански ще се превърне в място за среща на професионалисти, студенти, ученици и любители. Три дни градът ще бъде център на флоралното изкуство. Феерията от цветове и форми, джаз и малко класика ще изпълват улиците и площадите в малкия слънчев град.

  1. Празнична програма:

15-19 – Цветна работилничка в Археологически парк Сандански

19 април /петък/ – 17:00 часа – входа на парк Свети Врач – Откриване на изложба с проекти и представяне на участниците в конкурсите

20 април /събота/ – Възстановка на обичая Лазарки, с участието на деца от Детска градина „Радост“

14:00 – Дом на културата – Демонстрация – аранжиране на цветя и изграждане на цветни арт инсталации, воден от един от най-добрите български флорални дизайнери – Валерия Рекалова.

            18:00 – пл. България – Концерт –– „Класика и малко джаз“

21 април /неделя/ – 10:30 часа – пл. България – Конкурс „Най – добра аранжировка от отрязан цвят“

12:00 – пл. България – Цветно ревю-базар

 

  1. Условия за участие в конкурс Най – добра аранжировка от отрязан цвят –        Свовбоден стил

Тема: „Великденски фантазии“

Срок за заявяване на участие: 15 април /понеделник/

Дата на провеждане: 21 април /неделя/ – 10:30

Място на провеждане: пл. България

Време за работа: 1 астрономически час

Цветята ще се аранжират на живо пред посетителите на празника, след което в завършен вид ще бъдат представени пред публиката под формата на цветно ревю.

Община Сандански ще предостави работно пространство и консумативи за работа /цветя и пиафлора – Standart/. Всеки, който желае да работи с друг вид пиафлора, може да си донесе.

Всеки участник следва да подсигури за себе си необходимите инструменти за работа – ножици, секачки, тиксо , лепило, тейп, силикон, съд и друго, което сметне, че ще бъде от помощ при подготовката на аранжировката.

Аранжировките ще бъдат разпродадени по време на ревю-базара, а събраните средства ще бъдат използвани  по преценка от Община Сандански.

 Журиране и оценяване:

В състава на журито ще участват професионалисти в областта на флоралното изкуство и озеленяване и представители от Община Сандански. Право на глас ще има и публиката, като участникът, събрал най-много гласове, ще добави 1 точка в актива си към крайното класиране на комисията.

 

Критерии за оценка:

  • Оригиналност на идеята;
  • Техническо изпълнение;
  • Цветова композиция;
  • Естетическо и художествено оформление на аранжировката;
  • Емоционално въздействие

 

  1. Оценяване – Журирането се извършва тайно по десетобалната система и се удостоверява със съставен протокол, в който се отбелязва крайна оценка на журито и публиката, както и общата класация, разписана от членовете;
  2. Присъждат се 1-ва, 2-ра и 3-та награда, които получават грамота, плакет и парична награда в размер, съответно на 100,00, 70,00 и 50,00лв.
  3. Всички участници в конкурсите получават сертификат за участие.

 

МОЛЯ, желаещите да участват в безплатния курс, както и в конкурса за аранжировка от отрязан цвят, да заявят предварително желание до 15 април /понеделник/ на имейл:  p.kostadinova@sandanskibg.com. В заявлението трябва да се посочат име, възраст и телефон за обратна връзка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене