Софиянец с корени от санданското с. Вихрен се връща в селото на дедите си, за да го направи туристическа дестинация

Георги Атанасов Кортов обяви в общината намерението си да построи върху 3,8 дка в местността Влаовица в землището на Вихрен 6 едноетажни глинени къщички, които ще са в основата на бъдещото екоселище. Всяка от къщите ще е с 2 места за настаняване, площ от 50 кв.м, изпълнена от глина, дърво, камък, пясък, чакъл и вода. До тях ще има още административна сграда, туристическа столова, детски кът и паркинг. Екоселището ще бъде опасано от ажурна ограда с височина 1,50 м и жив плет от вътрешната страна.

Въпреки че инвеститорът е избрал къщите за гости да изглеждат като старовремските, строени по метода на тръмбованата глина, който се характеризира със здравина и енергоефективност, гостите ще се ползват от всички блага на ХХІ век, включително и от климатици.

Кметският наместник на с. Вихрен Никола Николов изрази пред „Струма” задоволството си, че в селото му, където по последни данни живеят само 6 души, ще има почивна база, при това от така модерния напоследък екотип. „На същото място навремето имаше пионерски лагер, сега всичко е запуснато и ще е много добре по улицата на Вихрен отново да започнат да минават външни хора”, каза той.

Засега единствените, които го правят, са туристите, решили да посетят разположения на 4 км от селото параклис на Св. Иван Рилски и скалата, където според легендата светецът е преспивал.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Къщичките в бъдещото екоселище отвън ще са глинени, вътре обаче ще се топлят с климатици

/struma

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене