Вълкосел се изнася за сезонна работа в Англия

Сатовчанското село Вълкосел всеки ден изпраща на сезонна работа в Англия по десетина  двайсет  човека . Работещи в 4-те  цеха в селото са основните пътуващи които чрез фирми или близки ,в следващите  шест месеца ще берат ягоди и други ранни култури .  Собствениците на цеховете в селото са уплашени от рязкото напускане на работниците им, и са започнали да търсят работна ръка от съседни села за да не затворят производствата си .

„ Всяка година през пролетта е така , и не само във Вълкосел, но тази заминаващите всеки ден са много повече ,май в селото ще останат само възрастните хора и децата . От друга страна пък има и такива които миналата година си пробваха късмета ,но не издържаха на многото работа и лошите условия и вече  не мислят за подобни пътувания за сезонна работа .Отделно  в селото  има и хора които дълги години работеха тютюн в Гърция , от тях също има доста които се отказаха . Накупиха си техника и  натрупаха опит и развиват в селото ни успешно  тютюнопроизводство и зеленчукопроизводство  само че изкупните цени са ниски и  на тютюна и на зеленчуците , пазара е  труден и хората се разочароват и започват да  поглеждат отново с едно  око  към чужбина „ коментират  запознати от Вълкосел изпитали горчивината на  гурбетчийството и  аргатлъка .

Хората си мечтаят за денят в който държавата ще сложи ред с селскостопанските  отрасли за да могат всички да се реализират в селата си .

Те намират и съществена разлика както в заплащането така и в условията за работа и манталитета  извън границите на държавата ,и са категорични че навън „ нашият човек“ е изпълнителен и прецизен , спазва законите и работи според поставените му условия и изисквания , но в собствената си държава  гледа да прекара всеки от който му зависи работата и бизнеса .

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене