Пържен боб по северняшки

Постна бобена чорба със запръжка от брашно, джоджен и червен пипер.

Разликата между тази боб чорба и стандартната е в приготовлението, произтичащо от начина на живот на хората в тази част на страната. Вместо да приготви една голяма тенджера с боб чорба, от която да се храни семейството няколко дни, боба се сварява предварително, но останалата част от приготовлението на ястието се прави непосредствено преди всяка консумация.

Необходими продукти:

  • 300 гр боб
  • 1 кромид лук
  • 2 с.л. джоджен
  • 1 с.л. девесил
  • 1 с.л. червен пипер
  • ½ ч.л. черен пипер
  • Сол на вкус
  • 1 с.л. брашно
  • Олио

Начин на приготвяне:

Кипвате боба като изхвърляте първата и втората вода. След което го варите до готовност с наситнената глава лук. После не го прецеждате, а запазвате водата и го съхранявате в хладилника. В деня, в който решите да приготвите част от свареният боб, запържвате с олио, червения, черния пипер и брашното. След 2-3 мин. запръжката ще е готова и тогава може добявите към нея няколко черпака боб с водата, в която е врял. Посолявате на вкус, добавяте джоджена и девесила и ястието е готово.

Майка ми го прави по същия начин, но добавя в началото, докато вари боба, нарязани на ситно моркови, а към края – и червена чушка. Така ястието става по-богато.

Добър апетит!

kulinarno.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене