ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН! Спират екскурзиите до съседна Македония

Част от туроператорските фирми в Дупница няма да организират екскурзии до съседна Македония в дните преди и на Великден. Една от причините да спрат еднодневните екскурзии е строгата забрана за внос на месо от Северна Македония.

Преди години дупничани масово пазаруваха агнешко за Великден от Крива Паланка, където го купуваха с два-три лева по-евтино за килограм.

Катя Николова, собственичка на туроператорска фирма, заяви пред репортер на “Струма”: “Дупничани предпочитат на Великден да са си вкъщи. Това е семеен празник. Не организирам екскурзии до Крива Паланка в Северна Македония, защото няма желаещи да ходят на купони или да правят разходи в този период. Има и строга забрана за внос на месо и месни продукти. На ГКПП – Гюешево се правят проверки на багажа на пътниците. Ако някой се опита да пренесе контрабандно месо, е за негова сметка. Той си носи отговорност. Някои от туристите си купуват по 1 кг сирене или кашкавал, прах за пране… други предпочитат да се разхождат. През почивните дни на Великден няма да има екскурзии и по други дестинации”, обясни Катя Николова.

Нейната колежка, собственичка на туроператорска фирма, Мариана Угрева също е категорична, че няма организирани екскурзии в дните около Великден поради липса на интерес.

Ветеринари от Кюстендил съобщиха, че забраната за внос на месо от Северна Македония е отпреди една година, но и сега се спазва стриктно. Причината за забраната е, че Македония не е в ЕС, а ГКПП – Гюешево е външна граница на Европа.

Агнешкото месо в Дупнишко запазва цената си спрямо миналата година. Собствениците на ферми са определили цена от 7 лв. за кг живо тегло, за трупно месо цената му скача на 14 лв. за кг.

Фермерът от Ресилово Кирил Евтимов заяви по телефона по повод цената на агнешкото месо: “Ние, които отглеждаме овце, решихме да продаваме по 7 лв. за кг, както миналата година. Аз имам за продан 300 агнета, ако не ги продам за Великден и Гергьовден, ще станат над 28-30 кг. Тогава минават в категория шиле и цената им за кг спада на 6 лв. Обикновено се търсят агнета до 15 кг, от които се получава чисто месо около 7-8 кг. Увеличават се клиентите, които купуват половинка или четвъртинка агне за празника”, заяви К. Евтимов от Ресилово.

Бившият автобусен шофьор от дупнишкото с. Бистрица, сега пенсионер, Венци Венев отглежда в двора на къщата си десетина кози и продава ярешко месо за по 5 лв. на кг. Отглежда и кокошки, които снасят светлосини яйца, природно боядисани за празника.

Някои предпочитат ярешко месо за празничната трапеза, което според тях е по-крехко от агнешкото./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене