Здравка Чимева: Ранни записвания, по-ниски цени на услугите…

Срещам ви с г-жа Здравка Чимева – дипломиран специалист с богат опит в областта на вътрешния и международен туризъм, хотелиерството и туристическото обслужване. Чимева е шеф на туристическа агенция „Алфатур“  и председател на Сдружение „Движение – Ние, жените“, тя е и  „Жена на годината на Благоевград” 2009 год. Интересна личност, приятел на Топ Преса…

– В началото на април месец чухме, че са започнали ранни записвания за почивка за море, истина ли е?

– Да. Истина е. Има много ранни записвания. За наше удоволствие и радост, говоря от името на тур операторите това е прекрасно, защото както във всички сфери така и тук има култура на пътувания. За наша радост нашите клиенти започнаха да планират от рано пътуванията си. Правят ранни записвания, което от друга страна облекчава тур операторите. Могат да си потвърждават съвсем навреме резервациите.

– Какво печелим ние като потребители от това, че се записваме по-рано?

– Има много бонуси. Има много по-ниски цени на услугите. Преференции за избор на местата в автобуса или самолета, за избор на стаята.

– Какви са рисковете на по-ранното записване?

– Рисковете и на по-ранните, и на по-късните записвания са едни и същи. Зависи и от тур оператора, с който пътуваш. Дали са сериозни на пазара. Иначе рискове не би трябвало да има защото тур оператора настанява в съответния хотел, прави резервация за автобуса, ако няма собствен транспорт. Бих посъветвала всички потенциални клиенти желаещи да пътуват, да си проверяват основно фирмата, с която биха искали да направят резервация за почивка или пътуване. Правейки резервации в интернет или онлайн все пак да съгласуват въпроса и със свои познати, които са пътували или с познати, които ползват други туристически фирми.

– Това ли е най-сигурният начин да сме сигурни в една фирма? Трябва да познаваме хора, които са пътували вече с нея?

– Единият вариант е това. Системата е такава: има тур оператори и тур агенции. Тур оператора е този, който прави туристическият пакет, а тур агента продава този туристически пакет. Аз в някои случаи се явявам като тур агент, когато продавам туристическият пакет на други колеги. Явявам се и като тур оператор, когато правя мои туристически пакети. Така че хубаво е ако не познават лично някой тур агент или тур оператор да се направи запитване към хора, които са пътували с тази агенция. Въпреки всичко пак казвам, няма гаранция. Ако ползват тур оператор, тур оператора си носи отговорността. Те би трябвало да поемат всички щети по пътуването. Тук за Северна Гърция говоря за нашите туристи  те си правят директни запитвания и резервации Не бих казала, че се ползват тур оператори и тур агенции. Доста хора си правят резервации в Северна Гърция…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене