Свържете се с нас

Култура

Любимият на неврокопчани Драматичен театър -Търговище идва в Гоце Делчев и региона

Публикувано

на

Любимият на неврокопчани  Драматичен  театър  -Търговище идва в Гоце Делчев и региона с  невероятната си постановка “Мамино  детенце“  по Л.Каравелов

Драматичен театър  -Търговище отново ще бъде гост на Гоце Делчев и регион. Този път талантливите артисти ще зарадват публиката  си  с невероятната си театрална постановка „Мамино детенце“  по Любен Каравелов .

На 16 април от 18 часа  спектакълът „Мамино детенце“ ще бъде поставен  на сцената на  Домът  на културата в Гоце Делчев  а на 17 април  от 18.30 часа  в читалището на Гърмен любителите на театралното изкуство ще могат да гледат постановката безплатно по случай  „Празниците на община Гърмен „ .

На 17-ти април от 13.30 часа актьорите от Драматичен театър Търговище ще поставят „Мамино детенце“ и в  станалото  им на всички тях  любимо село Рибново .

Пролетният гастрол на Търговишкия драматичен театър ще продължи на 18 –ти април в  община Сатовча .  Дневното представление  от 13. 30 часа  на постановката „Мамино детенце „ в село Вълкосел ще бъде също  безплатно за ученици и възрастни  .

Вечерта от 18.30 часа пък жителите на Сатовча ще имат възможност да се потопят в невероятният спектакъл „Мамино детенце“ който ще бъде поставен на сцената на  читалището .

Не пропускайте да гледате „Мамино детенце“ да се посмеете , да се възхитите и възмутите и да направите своите сравнения  .

Сюжетната линия на представлението „Мамино детенце” ни среща с герои от едноименната повест на големия български възрожденец и революционер Любен Каравелов.

Чорбаджи Нено и жена му Неновица са един пародиен модел на патриархалното общество от възрожденска България.

Чорбаджийството като съсловие, погълнато от трупането на пари, леност и пренебрежение към другите не може да възпита достойно за уважение поколение. Такъв е наследникът на чорбаджийската фамилия – Николчо.

”Крушата не пада по-далеч от дървото” е казал народът. В  представлението „Падането на крушата срутва цялото дърво”.

Заглавието е насочено към  родителите децата и младежите, които могат да преоткрият дефектите на възпитанието и обществото, огледани в кривото огледало на театралния спектакъл и литературната история, създадена от Каравелов, в която съдбата на Николчо олицетворява краха на готованството и липсата на духовност.

 

режисьор  – Съби Събев

сценография и костюми – Галина Абаджимаринова

участват: Атанас Махнев, Йордан Любомиров, Маргарита Маркова, Никола Шопов, Горица Радева, Цветан Колев.

коментара

Култура

Кестени, вино и любовна поезия в село Брежани

Публикувано

на

Ден преди поредния празник на брежанския кестен изложбената зала в кметството на симитлийското село Брежани се изпълни с поезия. Вино, кестени и любовни стихове завладяха десетките присъстващи в петък вечерта. Те бяха част от организираната поетична вечер със стиховете на Дамян Дамянов и Надежда Захариева.

Специален гост на по чаша вино с жителите на село Брежани бе поетесата Надежда Захариева, а в магията на любовта, изразена с поезия, потопиха хората актьорите Бранимир Митов и Елисавета Георгиева. След магичния рецитал Надежда Захариева разказа интересни истории от миналото и живота на себе си и на съпруга й Дамян Дамянов.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Култура

Празник на кестена в Брежани

Публикувано

на

Китното симитлийско село Бражени днес организира традиционния  Празник на кестена.

Брежани е разположено на стръмен баир от двете страни на речна долина с надморска височина от 500 до 700м. Селото е част от приятен маршрут, който катери южните склонове на Пирин планина и минава през живописни и гостоприемни села- Мечкул, Сенокос, Стара Кресна, Ощава. Пътят е добре познат на планинарите, на почитателите на природните красоти, на хората търсещи спокойствието, истинската храна и гостоприемството на селските къщи. В минало Брежани е било миньорско градче.Въгледобивът довежда тук много външни хора, мястото процъфтява, построява се голямо училище, читалище и цял нов жилищен квартал. Днес, много местни жители са напуснали родното си място, като са се пръснали из цяла България. Това което ги кара да се съберат отново, да си припомнят традиции, вкусни гозби, да попеят и да се повеселят е Празникът на брежанския кестен. Той се случва всяка година в съботата около 20 октомври  /19 октомври / днес и се организира от  сдружение „Хора и традиции”

Събитието се осъществява на площада, където има построена широка сцена. Местните хора подготвят дълга трапеза, за да се похвалят с плодородието на градините си и с усърдието на труда си. Най-сръчните домакини запретват ръкави, за да демонстрират готварските си умения. И така се получава голяма кулинарна изложба и празник с музика, песни и хора.Гостите могат да вкусят различни рецепти с кестени, баници и пити, както и да почерпят знания от жените, които лично представят своите ястия. Настроението е приповдигнато, мирише на вкусна скара и мезета. Изживяването е незабравимо, без помпозност, с непосредственост и топлина, а опънатите дълги маси и пейки, напомнят за традициите на селските трапези, където всички заедно сядат  и споделят празника като едно малко сплотено общество.На своеобразния пазар в Брежани могат да се закупят кестени и ябълки от различни сортове.

Сдружението „Хора и традиции” подкрепя хората от Брежани в усилията им да запазят духа и жизнеността на родното си място.  Успешните им проекти с македонския град Делчево и осъществените пленери с художници от България и Македония, създават Арт галерия Брежани. Сдружението представя всяка година Брежани на международната среща „Тера Мадре“ в Италия. Те са в основата на програмата за засаждането на нови кестенови гори.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ