Незабравима седмица в Македония за учениците от СУ – Хаджидимово

Незабравима, вълнуваща и изпълнена с приятни преживявания и емоции седмица протече за ученици от СУ, , Н. Вапцаров“ гр. Хаджидимово, участници в проект „L`amitie`en partage”, Програма Еrasmus+,

От 24. 03. 2019 г. до 30. 03. 2019 г. се проведе поредната мобилна работна среща на партньорите по проект „L`amitie`en partage”, Програма Еrasmus+, в който си партнират училища от Италия, Румъния, Полша, Македония и България. Срещата се проведе в Република Северна Македония, община Чашка, в близост до гр. Велес. Учениците и учителите им бяха изключително топло посрещнати от гостоприемните домакини.

Всички деца бяха настанени в приемни семейства, като по този начин се създава предпоставка взаимотношенията да станат още по – близки и приятелски.

Първият ден бе тържествено открита на работната среща, последваха и запознаване на участниците, посещения в учебни часове, спортни игри и състезания.

През втория ден всички участници бяха поканени на среща с градоначалника и кмет на община Чашка г-н Горан Стояновски.

След топлото посрещане последва разглеждане на забележителностите Чашка. Учениците и ръководителите им посетиха грънчарска работилница, където наблюдаваха и опитаха да изработят глинен съд. Разглеждането на региона продължи с посещение на винарна, където се произвежда екологично чисто натурално вино, предназначено за гурме ценители в екзотични страни, струващо много скъпо. Разходката продължи с посещение на рибарско селище и празничен обяд, подсигурен от кмета на община Чашка г-н Горан Стояновски.
Третият и четвъртият ден от визитата бяха предвидени за екскурзия до Охрид, Охридското езеро и Манастирите Св. Климент Охридски и Св. Наум Охридски. Участниците имаха невероятната възможност да видят Самуиловата крепост, Билянините извори и да преплуват с корабче Охридското езеро. По пътя към Охрид участниците посетиха и Скопие, столицата на Р. Северна Македония. Посетиха музея на Майка Тереза и Националният исторически музей на Македония.
Последният ден на работната среща отново бе в училище „Тодор Янев“ в Чашка, където отново имаше игри, посещения в учебни часове и заключителни анкети за споделяне на впечатления и очаквания от срещата.

Вечерта, отново кмета на община Чашка, организира гала вечер за всички участници в невероятно красивата луксозна зала на хотел, , Гардения“ в гр. Велес. Вечерта протече невероятно вълнуващо за всички. Всяка една от страните партньори по проекта се представи пред публиката със специално подготвено за вечерта изпълнение.

От наша страна седмокласничката Гергана Атанасова грабна сърцата на всички присъстващи с изпълнения на българските народни песни „Пиринска девойка“ и „Катерино моме“.
Вечерта завърши със сълзи от всички, заради предстоящата раздяла.
Всички участници плакаха, но си обещаха да продължат да си общуват и да се срещат. Кметът на общината предложи да предадат покана, от негово име, на кмета на Община Хаджидимово да се побратимят двете общини, и да обменя опит и взаимно сътрудничество.

Вестник “ Топ преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене