34 безработни от община Сатовча с осигурена заетост за 1 година

За срок от 12 месеца е осигурена трудова заетост на 34 трайно безработни лица, изпълняващи длъжността „Работник в озеленяването“ в община Сатовча .

Преди дни в заседателната  зала на Общински съвет ,бе  проведен информационен ден за осигуряване на информация и публичност на постигнатите резултати до настоящия момент по проекта , коментира кмета  на общината Арбен Мименов.

Заради обществената и социална значимост на проекта, Информационният ден бе посетен от кметовете на населени места, общински съветници, представители на местния бизнес и гости .

Възможностите ,условията за развитие на социалното предприемачество и популяризиране на добрите практики които водят до последваща трудова заетост, бяха представени от заместник кмета Румен Орачев който е и негов ръководител.

Според него  и кмета Арбен Мименов , Социалните предприятия могат да играят важна роля в развитието на местната икономика и притежават потенциал за устойчив растеж, приобщаващ различни социални групи.

Екипите на проекта и на създаденото „Социално предприятие за озеленяване в община Сатовча“ представиха информация за организацията на работата, графика за изпълнението на проекта както  и  на постигнатите до настоящия момент резултати, а именно:

  • За срок от 12 месеца е осигурена трудова заетост на 34 трайно безработни лица, изпълняващи длъжността „Работник в озеленяването“.
  • На 34 лица от целевата група е оказано психологическо подпомагане и консултиране, както и мотивационно обучение за преодоляване на трудности в изпълнението на трудовите задължения
  • Проведен е тренинг – обучение, насочен към социалната и професионална интеграция на представители на уязвимите групи.
  • За повишаване на професионалната квалификация на работниците по озеленяване е проведено професионално обучение, като 34-те лица са получили свидетелства за професионална квалификация.

В тази връзка  кмета Мименов бе категоричен  ,че чрез реализацията  на проекта  се създава едновременно социална и икономическа среда , реализират се иновативни решения на социални проблеми, осигурява се прозрачност за по-голямо доверие към социалната политика на местно и национално ниво и се полагат основите за мултиплициране на успехите на социалното предприемачество в община Сатовча.

Проекта „Социално предприятие за озеленяване в община Сатовча“ е  финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. и процедура № BG05M9OPOO1-2.010 „Развитие на социалното предприемачество”, Приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на со- циалното включване“,

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене