Невиждан фолклорен празник се състоя под патронажа на евродепутата Ангел Джамбазки

През вчерашния съботен ден в Благоевград в кв. „Старо Струмско“ се проведе грандиозен фолклорен празник – да се хванем на хорото. На концертът Илия Луков изпя едни от най-обичаните български песни,а пък танцова формация „Мездра“ водеха най-дългото хоро.

Това е една родолюбива инициатива, която е продиктувана от стремежа да възродим народните традиции, фолклор и бит. На събитието взеха участие и 11 самодейни състава от Благоевград, които лично бяха наградени от евродепутата Ангел Джамбазки, който призова мнозинството да помним и пазим корените си, да обичаме фолклора си, и чрез него да пазим българщината.

На т.нар. най-дълго хоро присъстваха над 1000 човека. Евродепутатът Ангел Джамбазки се обърна към всички присъстващи със следните думи:

Уважаеми граждани на Благоевград,

Благодаря Ви, че сте избрали да се съберете тук, за да си спомним кои сме ние българите. Точно в Благоевград – сърцето на Пиринска Македония, където живеят най-коравите българи. Когато говорим за Македония нека си кажем още едно нещо. За нас българите, Македония никога няма да бъде нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя винаги ще бъде една – братска и българска земя.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене