6 лева за живо агнешко по Великден

Не се очаква поскъпване на агнешкото за празниците

Червен печат за българското месо 

Между 11 и 13 лева е в магазините

6 лева за килограм живо агнешко месо!

Това сочи проверка три седмици преди Великден, когато традиционно на масата слагаме мръвки. Събраните данни са за областите София, Русе и Пловдив, като прави впечатление, че няма значими разлики в цените.

Най-добрата оферта тази година е да се купи живо агне – цената е наполовина от месото в магазините, където стойностите за килограм варират между 11 и 13 лева.

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация признават, че не очакват драстично поскъпване в навечерието на Възкресение Христово. „През последните години няма истерия с поскъпване с наближаването на Великден и Гергьовден. Цените се задържат на едни и същи стойности, тъй като предлагането е много голямо и конкуренцията е засилена“, обясниха експерти от бранша. Затова и призивът е потребителите да не се запасяват от сега с агнешко месо, а да изчакат наближаването на празниците, за да имат по-голям шанс то да е прясно.

Овцевъди призовават хората да са внимателни, когато си купуват месо от стопани по селата.

„Там цените могат да стигнат до 5 лева за килограм живо тегло, но нека хората да се уверят, че месото е здраво и изследвано за болести“, добавиха хора от браншовата организация.

Тази година за последно ще е старото етикиране на агнешкото месо, тъй като от догодина настъпват значими промени. Българската продукция ще бъде маркирана с червен печат, а синьото обозначение ще показва, че е внос от чужбина. Етикетирането ще бъде въведено от Българската агенция по безопасност на храните, за да могат купувачите да се ориентират.

Към днешна дата печатът върху месото е само един цвят и има номер на кланицата, но това не е достатъчно, за да се информират потребителите какво месо купуват.

Родните производителите излизат с призив към големите хранителни вериги да продават само българско агнешко. През последните години пазарът ни беше залят с продукция от Румъния с обяснението, че излиза много по-евтино.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене