Димитрина Гошева: Аз съм единствената в Благоевград. В България се броим на пръсти, които се занимаваме с мозайка!

Тя е завършила НХГ „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград с профил „Изобразително изкуство” през 1999 г. След това е завършила и „Педагогика на изобразителното изкуство” в ЮЗУ „Неофит Рилски” (2003 г.). Специализира и повече от 16 години работи с мозайка. Към момента е преподавател по изобразително изкуство в 8 СОУ „Арсени Костенцев” в Благоевград.

Представете се на нашите читатели.

– Казвам се Димитрина Гошева. Работя в областта на изкуството. Занимавам се с мозайка. Едно от видовете декоративни изкуства, което е сложно, трудоемко. Изисква време за направа. Занимавам се с него от 2003 година. Веднага след завършването на университета. Всъщност аз се запознах в самият университет с това изкуство. В четвърти курс имахме предмет декоративно изкуство. Имахме един отличен преподавател. Професор от София, който ни показа тази техника. Той ме запали по нея всъщност. Аз още като я видях разбрах, че това е моето място. Много ми хареса начина на работа, ефекта който е като завършен вариант. Дори на конферанса на завършването на учебната година по принцип бях записала като специализация живопис, професора при който бях записала живопис се обиди, че нося толкова мозайки на конферанса, а не живописни платна. Оттам тръгна моят път с мозайката. Оттогава досега имам повече от 250 мозайки. Имах едно прекъсване за около шест години. Отгледах три дечица.

Трудно ли е?

– Трудно е силно казано. Нещо което ти харесва да правиш няма как да бъде трудно. Свиква се с материала лека полека. Ставаш приятел със самият материал и след това всичко се нарежда. Трябва да имаш идея при започването на една работа какво искаш в нея. Преливане на цветове. Какъв образ искаш да направиш.

Готовите мозайки продават ли се?

– Продават се, да.

Как се чувства един творец, когато знае че творбата му ще отиде в други ръце?

– Чувствам се щастлива защото нещото което съм направила е намерило мястото си. Обикновено повечето мозайки се правят по поръчка. Има и такива, които правя в свободното си време за мен. Тях показвам в изложби. Прави ме щастлива да видя, че една моя работа е намерила своето място.

Като цена как вървят? Например една икона…

Зависи от големината и сложността на образа. Скъпо изкуство е….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене