Диана Стоянова в ‘Зодия Професионалист’

ZodiaProfesionalist

Диана Стоянова – автомобилен състезател

Най-голямата й страст са професионалните автомобилни състезания

Diana Stoianova

Родена на 19 август с наследство – страст към високите скорости, автомобилите и моторите. През 1970 год. баба й е участвала в приложни международни ралита, баща й е бил рали състезател, а майка й е шампион на България през 2005, 2006 г. в планинския шампионат. Диана е завършила Национална Спортна Академия – София със специалност треньор по автомобилизъм, мотоциклетизъм и картинг. Започва състезателната си кариера, месец след като взима шофьорска книжка в Дамско приложно състезание, кръг от шампионата на България. Резултатът е 2ро място в клас 2.

* Шампион в Дамския шампионат на България в клас 2 за 2007, 2008, 2009 година.
* Стартира в Планинския шампионат през 2007 наравно с мъжете.
* Вицешампион в Планинския шампионат за 2007, 2008 и 2013г.
* Участва в състезания както в България, така и в Гърция и Македония.
* Диана Стоянова подкрепя различни кампании, като „Аз шофирам безопасно”, „Не карай пил” и др.

Diana Stoianova-6

С какво друго се занимаваш?
Работя в автосервиз, нелогично за повечето момичета, но обичам работата си и не ме притеснява това, че ще се изцапам с масло или грес. По този начин си осигурявам участията в автомобилния шампионат на България.

В каква посока се стремиш да се развиваш?
Целта ми е да закупим по-силен състезателен автомобил и повече участия извън пределите на страната ни. Да развивам възможностите си, като състезател. Винаги съм устремена към едно професионално представяне на автомобилния спорт пред публиката, рекламодателите и спонсорите ми.

Без какво не би могла да живееш?
Не мога да живея без състезания. Това е в кръвта ми, за което е виновно моето семейство. Израснала съм по пистите, докато майка и татко са се състезавали. Влюбена съм в този спорт и той е част от нашия живот. Със ставането сутрин и лягането вечер, това най-много ни вълнува. А и професионалното развитие на семейния бизнес – автосервизът.

Помага ли ти това, че си жена и се бориш наравно с мъжете?
По принцип мъжете са по-силни и издръжливи физически. Ние жените сме по-нежни, като натура, но с добри тренировки и постоянство нещата се получават и без проблемно ставаме конкуренти.

Тъжно ли им е когато ги побеждаваш?
Не знам, сигурно, но качествения мъж идва и ме поздравява, а не се комплексира от това, че аз съм го победила. Просто съм била по-подготвена. Това трябва да ги надъхва за следващото състезание.

Миналата година изпусна шампионската титла само с една точка и остана втора в Планинския Шампионат на България?
Да, много жалко, но нямах финансовата възможност да участвам в един от кръговете на шампионата и конкурентите ми ме водеха по точки, а след това не успях да наваксам, независимо че имах повече спечелени състезания.

Завършила си Национална спортна академия „Васил Левски” с професия треньор по авто-мото. Ще практикуваш ли тази дейност?
Да, разбира се. Това е и една от следващите ми стъпки. Искам да направя школа за деца и от малки да ги науча, че карането на кола или мотор не е само някакво си возене, а е много сериозно нещо. Всички трябва да знаем, че като участници в движението трябва да се съобразяваме с всичко, дори и с това в какво техническо състояние ни е превозното средство. Общо взето нямаме добро възпитание и колегиално поведение по пътищата.

Искаш да работиш с деца?
Да много искам да работя с деца и да ги усъвършенствам в авто-мото спортовете, ще ми бъде много приятно. Все пак те са нашето бъдеще!

Diana Stoianova-7

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене