Свържете се с нас

Култура

В спомен за Николай Кимчев… представиха книга за живота му в Симитли

Публикувано

на

Разчувствахме се в спомени и сещания за случки и преживявания… за многобройни роли на Кольо Кимчев, за безбройните персонажи, в които се превъплъщаваше той, за всеки пък, когато ни срещаше и ни караше да се смеем, да бъдем усмихнати. Точно на първи април, навръх празника на хумора и шегата, диагонално, прочетохме книгата „И земен и небесен“, а после много от нас си я взеха за приятно четиво и за у дома.

Книгата „И земен, и небесен“ за житейския и творчески път на Николай Кимчев бе представена в Симитли в Международния ден на хумора и шегата 1 април. Книгата бе представена в Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли, където Кольо Кимчев не веднъж и два пъти игра, беше награждаван, водеше събития. Принос за изданието имат семейството и многобройните приятели на Николай Кимчев. Мнозина споделиха на премиерата прочувствени думи за един от най-обичаните благоевградски актьори и певци от Пиринския край. Златко Павлов и Борислав Владиков. Фрагменти от книгата прочетоха актьорът Александър Митев и племенницата на Кимчев, журналистът и ПР- Силвия Домозетска.

Книгата съдържа много спомени за Николай Кимчев – на режисьора Бойко Богданов, на драматурга Елена Илиева, на актьорите Николай Вълканов, Веселин Калановски, Красимира Демирева, Петър Върбанов, Красимир Воскресенски и други, на писателите Христо Ганов, Красимира Кацарска, Борислав Владиков и други, на семейството му – съпругата Антоанета, сина Станислав, на приятели като Христо Кротев и много други, които са се докоснали до личността на Николай Кимчев. Публикувани са и много интервюта със самия Кимчев, които са правили различни журналисти. Едно от забележителните неща е опитът на редакционната колегия да събере в една книга всички театрални и филмови заглавия, в които е участвал Николай Кимчев.

Изключителни думи бяха изречени за нашия Кольо… когато играе- играе, когато пие… пие, когато пее… пее, каза Силвия Домозетска в встъпителните си думи. Съпругата на Кимчев, брат му, сестра му, бяха важна част от представянето, като чели с присъствието си и Кимата беше там. Заместник –кметът на община Симитли Евгения Георгиева с най- голямо уважение и приятелски чувства, припомни спомените си с Кимчев…Съседи от Ораново и приятели също разказаха. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на ОбС-Симитли Владимир Христов, общественици и граждани присъстваха на представянето на една книга за живота, на почетния гражданин и голям симитличанин Николай Кимчев.

коментара

Култура

Кестени, вино и любовна поезия в село Брежани

Публикувано

на

Ден преди поредния празник на брежанския кестен изложбената зала в кметството на симитлийското село Брежани се изпълни с поезия. Вино, кестени и любовни стихове завладяха десетките присъстващи в петък вечерта. Те бяха част от организираната поетична вечер със стиховете на Дамян Дамянов и Надежда Захариева.

Специален гост на по чаша вино с жителите на село Брежани бе поетесата Надежда Захариева, а в магията на любовта, изразена с поезия, потопиха хората актьорите Бранимир Митов и Елисавета Георгиева. След магичния рецитал Надежда Захариева разказа интересни истории от миналото и живота на себе си и на съпруга й Дамян Дамянов.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Култура

Празник на кестена в Брежани

Публикувано

на

Китното симитлийско село Бражени днес организира традиционния  Празник на кестена.

Брежани е разположено на стръмен баир от двете страни на речна долина с надморска височина от 500 до 700м. Селото е част от приятен маршрут, който катери южните склонове на Пирин планина и минава през живописни и гостоприемни села- Мечкул, Сенокос, Стара Кресна, Ощава. Пътят е добре познат на планинарите, на почитателите на природните красоти, на хората търсещи спокойствието, истинската храна и гостоприемството на селските къщи. В минало Брежани е било миньорско градче.Въгледобивът довежда тук много външни хора, мястото процъфтява, построява се голямо училище, читалище и цял нов жилищен квартал. Днес, много местни жители са напуснали родното си място, като са се пръснали из цяла България. Това което ги кара да се съберат отново, да си припомнят традиции, вкусни гозби, да попеят и да се повеселят е Празникът на брежанския кестен. Той се случва всяка година в съботата около 20 октомври  /19 октомври / днес и се организира от  сдружение „Хора и традиции”

Събитието се осъществява на площада, където има построена широка сцена. Местните хора подготвят дълга трапеза, за да се похвалят с плодородието на градините си и с усърдието на труда си. Най-сръчните домакини запретват ръкави, за да демонстрират готварските си умения. И така се получава голяма кулинарна изложба и празник с музика, песни и хора.Гостите могат да вкусят различни рецепти с кестени, баници и пити, както и да почерпят знания от жените, които лично представят своите ястия. Настроението е приповдигнато, мирише на вкусна скара и мезета. Изживяването е незабравимо, без помпозност, с непосредственост и топлина, а опънатите дълги маси и пейки, напомнят за традициите на селските трапези, където всички заедно сядат  и споделят празника като едно малко сплотено общество.На своеобразния пазар в Брежани могат да се закупят кестени и ябълки от различни сортове.

Сдружението „Хора и традиции” подкрепя хората от Брежани в усилията им да запазят духа и жизнеността на родното си място.  Успешните им проекти с македонския град Делчево и осъществените пленери с художници от България и Македония, създават Арт галерия Брежани. Сдружението представя всяка година Брежани на международната среща „Тера Мадре“ в Италия. Те са в основата на програмата за засаждането на нови кестенови гори.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ