Свържете се с нас

Таблоид

Мощната пазарджишка група“Турист“ бяха гости на хижа „Попови ливади“ , дариха 150 лева за изграждането на новия заслон“ Суватя“

Публикувано

на

Незабравима планинарска вечер с много наздравици, приятелски разговори, туристически планове за нови маршрути, и разбира се  с много веселие и  песни  си спретнаха на хижа „Попови ливади“ мощната пазарджишка група „Турист“ миналата вечер . Домакините- хижари , Димитър и Елка Пирнареви известни с топлото и щедро посрещане на всичките им гости и този път  дадоха всичко от себе си веселяците от група „Турист“ – Пазарджик  да изкарат при тях  една незабравима вечер .  Ръководители и водачи  на пазарджишката група бяха Верка Пехливанова и Светла Моллова които избраха бивака на групата  след планинския преход .

Групата от Пазарджик също се включи в дарителската кампания която върви в момента за изграждането на новия заслон“ Суватя“ чиято идея тръгна от хижара на  хижа „Попови ливади“Митко  Пирнарев и бе прегърната от десетки туристически дружества и съюзи в страната .

Миналата година, след подновяване на маркировката в Среден и Южен Пирин и създаването на нов маршрут до първенците Свещник, Ушите и Муторок, дойде  и  идеята и времето да бъде изграден нов заслон на ключовото място Суватя. Заслонът ще бъде закрит, с площ около 16 кв.м, в него ще могат да пренощуват до 10 души.

Заслона се оформя като  важен и жизнено необходим  етап от международен маршрут Е4 – от заслон „Тевно езеро“ до Суватя защото  до там се стига за 1 ден и трябва да има къде се пренощува, а до х.„Попови ливади“ остават още 4 часа, тоест  стъмнява се “ коментира изеята си Пирнарев .Той сподели още,че  и изкачването на последния двухилядник на Северен Пирин – Бойков връх (Черния връх) също е много трудно не може без преспиване близо до подножието му.В близост до заслона е  и  Чешмата Суватя  която е една от малкото източници на вода в района по билото на Среден Пирин.

 

Според предварителните планове и разчети за изграждането на заслона  ще са необходими  средства за материали за груб строеж и довършителни работи: пясък, цимент, тухли, греди, ламарина, желязо, пирони, тръби ,транспорт – джипове и коне както и за труда на майстори и работници и оборудване с  легла, печка, маса, шкаф.

коментара

Таблоид

Голям и пореден курбан събра стотици жители на община Хаджидимово в местността „Света Петка“ край Петрелик

Публикувано

на

Голям курбан за поредна година, днес отново събра стотици жители от хаджидимовското село Петрелик и населените места от общината и региона в местността „Света Петка“ край Петрелик.

Организатор на събитието е бившият кмет на село Петрелик Петър Дамянов по чиято инициатива през април 2016 година бе издигнат 15 метров светещ кръст в същата местност и където е построен и малък параклис.

Курбанът бе приготвен и осветен и раздаден на място, след което празникът продължи с музика и дълги хора. Щедрото ноемврийско слънце и топлото време  дни преди големият християнски празник Димитровден, позволи много хора да посветят неделният ден на хубавият празник в местността „Света Петка“ край село Петрелик.

Инициативата за издигането на 15 метровият кръст на бившия кмет на селото, Петър Дамянов се родила след пророчески сън, в който му било казано, че  трябва да се издигне кръст в местността „Света Петка“ край Петрелик. Така около Петър Дамянов, след като споделил съня си и намеренията си, без колебание се заформя голяма група от ентусиасти, които изпълняват до край пророческия сън на бившия кмет на село Петрелик, Петър Дамянов.

Според преданията, хълмът, където сега се намира християнският символ е бил обитаван още от древността. Някога на това възвишение е имало махала, от която до днес са останали само гробовете. Освен тях, наоколо има разпръснати танкови съоръжения и прокопи, които показват, че хълмът е бил използван някога и с друга цел. Легенда разказва още, че на това място е била открита икона, но никой не знае къде се намира тя.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Седмокласник от Първо ОУ в Гоце Делчев допуснат до областният кръг на състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език

Публикувано

на

Седмокласникът Иван Бусаров от Първо ОУ Св.Св. „Кирил и Методий“ в Гоце Делчев е един от малкото участници, допуснат до областен кръг на състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език. Иван се представи впечатляващо на областния кръг, проведен вчера.

Поздравления за Иван, неговите родители и г-жа Динева иззказаха от ръководството на елитното училище в Гоце Делчев и пожелаха успешно представяне и на областният кръг на състезанието на Иван Бусаров.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ