Двама измамници изнудили възрастна жена от Перник вече са подсъдими

Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Е.Н. за извършено от него, в съучастие с А.Ч., престъпление касаещо въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

Пострадалата  е  възрастна жена на 87 години която  живеела самотно в  Перник. След смъртта на сина си  жената останала без  никакви близки роднини и подкрепа. Тя кътала  за черни дни  парични спестявания, които съхранявала в банкова сметка в „ОББ“ АД.

Тези обстоятелства били известни на двамата обвиняеми . Същите ,възползвайки се от нейната безпомощност, решили да отнемат чрез измама парите й.

Така 08.11.2017 г.  По сценарий  достоен за зловещ филм обвиняемият А.Ч. пресрещнал възрастната жена в близост до Обреден общински дом в Перник и я заговорил. Заявил й, че се казва „Митко“, и че бил съученик и приятел на нейния покоен син, което изобщо не отговаряло на истината. Освен това предложил на на нещастната жена да й помогне в получаването на социални помощи и лекарства на изгодни цени.

Разговорът между двамата продължил същия ден в дома на жената. За да придаде по-голяма убедителност на лъжите си А.Ч. й казал, че освен всичко друго бил и „шеф в „Червения кръст“, а съпругата му работела в болница „Свети Георги“ в  Перник.

По същото време, според сценарият, в къщата дошъл и другия обвиняем – Е.Н., който се представил като „приятел на Митко“.

Двамата разяснили на жертвата си  как ще й помогнат да получи социални придобивки, като й казали да им предостави личната си карта и здравната си книжка. След това извадили тефтери и си придали вид, че записват различни данни, които били нужни за „предприемане на необходимите процедури“.

Уверили я, че било необходимо временно да даде сума в размер на осем хиляди лева за „оправяне на документите“, след което въпросните средства ще й бъдат върнати.

Въведената в зловещото заблуждение жена още същия ден изтеглила от банковата си сметка исканата от измамниците сума и им я предала, след което била закарана от домът й до ул. „Вардар“ в града. Уговорката била да ги изчака там, докато „преснимат“ парите.

Час и половина по-късно, след като двамата мъже не се върнали, пострадалата осъзнала, че е измамена.

Случаен минувач, ставайки свидетел на влошеното здравословно състояние на жената, й помогнал да се обади в полицията. По случая било образувано досъдебно производство и започнало разследване.

Въпреки извършеното престъпно деяние, обвиняемият А.Ч. решил да вземе още пари от обраната преди дни от него и помощикът му жена, и с тази цел се свързал с неустановено по делото лице за реализиране на друга измама.

Мръсната сага продължила на 04.12.2017 г. Двамата отишли в дома на измамената жена. Специално за целта обвиняемият Ч. се дегизирал – облякъл полицейска униформа, сложил фуражка и очила. След като се представил на жената за служител на полицията, заявил, че са заловени мъжете, които са я измамили няколко седмици по-рано. Обяснил й, че следва да я заведе в Районно управление в  София, за да разпознае лицата, участващи в престъпната схема. Зарадвана от новината и поради своята наивност възрастната жена тръгнала с „полицая“.

Докато пътували, А.Ч. свалил за кратко тъмните очила и в този момент тя успяла да го разпознае като „Митко“, който я измамил по-рано. Възрастната жена много се уплашила от този факт, но видимо не показала, че осъзнава случващото се.

Когато стигнали в София, автомобилът спрял пред клон на „ОББ“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“, където „полицаят“ набързо обяснил на жертвата , че трябва да изтегли от сметката си осем хиляди лева. Това било необходимо, за да я заведат до РУ, където да разпознае „айдуците, които са й взели парите“. Уточнил също така, че „полицаите нямат право да влизат в банката“ и ще я чака отвън.

Въпреки ,че разбирала за новия опит да бъде измамена, пострадалата  толкова се страхувала да покаже, че е наясно с този факт и да се възпротиви, поради което предпочела действително да изтегли исканите от нея пари.

Притесненият вид на възрастната жена и размерът на паричната сума накарали служителката на банковото гише да се усъмни в случващото се.

Била извикана охраната и подаден сигнал до органите на реда, които заловили измамниците.

Предстои наказателното производство срещу двамата обвиняеми за извършена от тях измама спрямо възрастната жена да продължи в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене