Здравословно с Цветелина Хаджиева: Пролетни гнезда

Зелено, пролет, леко, вдъхновяващо, зареждащо, пречистващо, тонизиращо, освежаващо…. толкова много красиви и свежи асоциации предизвиква наближаването на пролетта, време, в което всичко се пробужда, вдъхновява и мотивира за новото начало. Пролетта винаги бележи ново начало със своята пречистваща, зараждаща и отпускаща топлина и сила. Време, в което се ражда живот, готов да разцъфне и да даде своите плодове. Природата ликува! Всичко живо, което е част от нея, се радва на нейното дохождане. Всички са готови за новия живот….

Това леко лирично отклонение дойде като бурен напор във въображението ми, интериоризирайки настъпването на пролетта. Време, което всички ние обичаме, като че ли най-много, защото дава началото на дълго чаканото топло време, в което да се отпуснем и да се насладим на неговите блага. Време, което поставя началото на изобилието. И не на последно място, време, в което започваме някаква промяна.

Това схващане за промяната с настъпването на пролетта е като запазена несъзната традиция от миналото, където хората чакали с нетърпение и жив интерес пролетта, за да поставят началото на полската работа, която ги препитавала, и макар и отрудена, им носела удоволствие и радост от допира със земята. Въз основа на тази дейност се е зародила основата на българския фолклор и традиции, където работата е възпята по особено емоционален начин, изразяващ дълбокото преклонение пред земята и трудностите и неволите, които им е създавала в същото време…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене