СКАНДАЛ! Благоевградско се превръща в зона на педофили?

– Г-н Колев, притесненията за изборите основателни ли са?

– С новини може да се обърне настройката на из­бирателите. Когато бъде пус­ната някаква сензационна информация часове преди вота, сами разбирате, че няма как да бъде опроверга­на. И ако бъде компромети­ран някой висшестоящ, депутат или кандидат, това може да промени изцяло вота. Това, че след три-четири дни ще стане ясно, че това е една манипулация…

– Ще има ли такива атаки през май месец?

– При нас е мелница от престъпления, все­ки ден, всякакви. Оч­акваме всичко. Вирту­алната реалност вече предлага неограни­чени възможности за влияние над обществе­но мнение.

– Последните Ви разкрития на 15-те сайта за фалшиви сто­ки, като че вадят на преден план стопан­ските престъпления в Интернет?

– Те са наша разра­ботка, на отдел „Кибер­престъпност“. Касае 15 сайта, чрез които се разпространяваха различни стоки– парфюми, очила, дре­хи. И отделно от това имаше фабрика, защото маратонки, обувки се внасят от Китай, а тук се шият тези тениски. Намерихме 1000 тениски на Hugo Boss, намерихме заго­товки за Dolce&Gabbana и други търговски марки.

Хората, които се занима­ват с тази дейност, са хора, които имат опит в този тип престъпления. Единият от тях е с три досъдебни произ­водства.

Те работят, докато не бъ­дат разкрити и неутрализи­рани. Такива фабрики се пра­вят в малки населени места. Работещите обикновено са хора от много близък кръг -семейство, приятели. Няма опасност да бъдат разкрити от някой от обкръжението им. Тук трябва много сери­озна оперативна работа.

– Отново в Благоевград . Тези дни задържахте и 46-годишен стар ерген, който на компютъра си разглеждал детска порно­графия с 4-5 годишни моми­ченца?

– Да разглеждаш таки­ва изображения е по-леко престъпление. Да притежа­ваш такива материали се наказва с до 1 година лиша­ване от свобода. Но, ако раз­пространяваш такива мате­риали, ако предизвикваш и създаваш такива материа­ли, както да кажем сексуал­ното изнудване, когато един такъв педофил влиза в кон­такт с малолетно дете в со­циалната мрежа и в послед­ствие го кара да се снима пред камера, да извършва сексуални действия пред ка­мери и тези материали той ги придобива, то тогава се касае за създаване на мате­риали със сексуална експло­атация на деца и тогава на­казанието е много по-тежко. Ние работим основно по два типа престъпления. Едини­ят е чистото разпростране­ние, където сваляш такова съдържание от Интернет от други и ти също ги разпрос­траняваш. Вторият тип е сексуалното изнудване, ко­гато чрез създаване на фал­шиви профили във Фейсбук, на уж връстници на тези деца, потенциалните жерт­ви влизат в контакт с техни „връстници“. Педофилите се насочват към деца с по-ат­рактивни снимки на профи­лите си. Започват комуника­ция, представят се за техни връстнички и искат да им покажат снимка по бельо. После без бельо, да включат камерата, да извършват сек­суални действия пред каме­рата и започва изнудването. Спиралата на изнудването, в която педофилът заплашва детето, че ако не му изпраща нови и нови материали, ще изпраща наличните до други контакти, до родителите му, до учителите му. Принужда­ват жертвите да ги свързват с други техни съученици или пък да ги изведат на улицата и да злоупотребят физиче­ски и сексуално с тях.

– Променя ли се профилът на тези хора?

– Профилът е един и същ. В 95% от случаите това са мъже. Основно са на въз­раст от 20 до 50 г. Обикно­вено са самотни хора, които живеят сами и са затворени.

– А регистър на тези хора? Това е ваше предложение.

– Много често такива хора имат работа с деца или тър­сят работа с контакт с деца – треньори, учители. Един от задържаните, осъден за сексуално блудство с деца педофил, има детски парти център.

В САЩ има такъв регис­тър. Там можеш по различни критерии да подадеш данни в сайт, който е създаден от Министерството на право­съдието на САЩ и непра­вителствени организации. Подаваш име или населено място и там ти излиза дали този човек е бил осъждан, дали живее в твоя район. Във Великобритания, напри­мер, има такъв регистър. Тези хора са длъжни да се регистрират, когато си сме­нят местоживеенето, да се регистрират в най-близкото полицейско управление. Ко­гато пътуват извън граница­та, да заявят къде ще бъдат, в коя държава, в кой хотел. И ние постоянно получава­ме от колегите известия, че опасно лице ще бъде в Ста­ра Загора и ще пребивава в даден хотел, да се знае.

А у нас, ако той подаде заявление да работи, като учител в държавно училище, е проблем. Ще му искат сви­детелството за съдимост и ще се установи, че има при­съди. Но, ако той си направи фирма и си отвори школа за танци, да кажем, в която да обучава деца, или школо за кънки на лед, или детски парти център, няма никакъв проблем да го прави. Няма кой да го пита и няма кой да му попречи.

– Законово как би могло да се регламентира и къде?

– Със съответните разпо­редби и в закона за закри­ла на детето, да кажем. Там може да се регламентира, че хора, осъждани за такъв тип дейност, трябва да бъ­дат контролирани, когато преместят местоживеенето си, когато пътуват в чужби­на. Знаете, че има такива секс дестинации, за съжаление и България е една от тях, където идват такива западни туристи и ние сме за­държали много чуж­денци, норвежци в края миналата година, австрийци и един въз­растен германец в Са­моков, който блудства­ше с деца от ромската махал и т.н.

– Кой трябва да по­еме инициативата за регистър у нас?

– Вероятно има Комисия за децата, младежта и спорта в парламента, която би могла да разгледа та­кива промени. И Ми­нистерският съвет, и Агенцията за закрила на детето и много дру­ги институции. Има идея, но има и много противници на този тип регистър, защото едва ли не ще ограничи ня­какви граждански права.

– Да продължим с розо­вите измами в Интернет. Те какъв процент са?

– Също са много популяр­ни. Сексуалното изнудване, както към деца, така и към възрастни е много популяр­но. В случая не се търси на­бавянето на материали за сексуално задоволяване, а е изнудване за пари. Тук мъжете, обикновено, полу­чават покани във Фейсбук или Инстаграм от атрактив­ни дами, които им предла­гат да се самозадоволяват пред камера съвместно. След като се получи един клип, той се използва като алиби, че ще бъде изпратен на жена му или на приятели, което да го компрометира. Искат се първоначално от 3 до 5 хиляди евро, след което

 

се влиза в една спирала на изнудването с много други искания за пари. Романтич­ните измами са насочени и към дами на средна въз­раст, които получават пока­ни от атрактивни „американ­ски генерали“, много богати „популярни неврохирурзи“ и т. н., които са самотни или се развеждат и искат да си намерят своята половинка и то тук в България, и то при­мерно над 50-60 години. Та­кива жени, които са самот­ни, обикновено откликват на този тип предизвикателство и влизат в една спирала на изнудването за пари. Искат им се средства за това, че този генерал е бил в раз­вод и жена му е блокирала банковите му сметки. За съ­жаление много български гражданки изпращат пари и потъват в дългове, прода­ват апартаменти, взимат на заем. По 70-90 хиляди евро взимат, продават жилища, защото те имат усещане. Това не са глупави жени, не са прости. Това са българки с висше образование, владе­ещи езици, но явно са жени, които изпитват емоционал­на липса.

– Кое ще е предизвикател­ство за вас? Престъпления­та се модифицират.

– Постоянно. Ние сме на пулса на тези промени. Ак­туализираме постоянно нашата експертиза. Няма да ви излъжа, ако кажа, че 20% от отдела, колегите са на различни командировки и обмяна на опит, курсове, обучения. 20% ежедневно са някъде в Хага, в Брюксел, във Вашингтон, в Германия, в различни държави, къде­то най-новите типове прес­тъпления се обсъждат. От друга страна пък ние има­ме международни екипи за разследвания. Киберпрес­тъпленията не се извършват в една държава, те са тран­сгранични и извършителите на престъпленията може да са в няколко държави, жерт­вите да са в други държави, ресурсите и Интернет, които се използват – да са в трети държави. Има необходимост от едно много тясно меж­дународно сътрудничество. Ние сме го постигнали на ниво ЕВРОПОЛ, международ­ната – ИНТЕРПОЛ, различни други инструменти за меж­дународно сътрудничество като Конвенцията по кибер­престъпност на Съвета на Европа, която е подписана от много дър­жави 2001г., а до момента са се присъ­единили 86 държави, а в тях съществу­ват национал­ни контактни пунктове 24/7, работят 24 часа, 7 дни в седмицата и обменят инфор­мация за киберпрестъпления и запазват компютърно-ин­формационни данни.

– Къде най-ефективно се противопоставят на тези престъпления и къде сме ние?

– Факт е, че миналата го­дина тук осъществихме една много успешна реализация за първи път по повод бинар­ните опции. Тогава сайтовете бяха в една държава, жерт­вите бяха тук в България, из­ползваше се интернет кому­никация от няколко сървъра, намиращи се в различни държави, така че да заблуди жертвите, че става въпрос за измама, извършена в Бълга­рия. Тогава благодарение на международните контакти и сътрудничество сбрахме доказателства и в момента тези хора са в ареста. Сега направихме една такава също успешна реализация с колегите от Германия и Ав­стрия, задържахме тук из­вършителя Гал Барак и пред­стои да бъде екстрадиран в Австрия. Той извършваше от България престъпления, кои­то бяха насочени към жертви от Германия и Австрия за над 100 млн. евро.

– Но срещу вас стоят хора като Ружа Игнатова от One Coin, близо 3 млрд. евро?!

– Да , това е социален ин­женеринг. Това са хора, кои­то разчитат на наивността и доверчивостта и генерират огромни суми пари. Знае­те, хората са доверчиви, по различен начин може да ги мотивираш да дадат пари. Възрастни жени, които да­ват последните си пари, за да спасят децата си при ка­тастрофа. Измамниците са безскрупулни и те не се съ­образяват с чувствата на хората, а ги манипулират много ефективно, за да на­бавят пари. Преди 30 години, т.н. нигерийски измами за печалба от лотария ги полу­чавахме на хартиен носител в пощенската кутия. Тряб­ваше да направят за всеки едно писмо, да го пуснат по пощата и да платят разхо­дите и да чакат някой да се хване на тази въдица. Сега в момента изпращат на бази данни, на няколко милиона мейла за секунда СПАМ или СПАМ с прикачен Троянски кон, заразяват компютрите на един куп глупави и наив­ни хора и завладяват техните компютри, чрез които правят интернет банкиране или дру­ги услуги, за да ги източват и изнудват. Сега технологиите дават едно огромна преиму­щество на хората, които се занимават с престъпна дей­ност, но те не трябва да бъ­дат спокойни, защото ни да­ват възможност и ние да се изявим и както се вижда от прессъобщенията всеки ден – имаме по някаква успешна реализация.

Вестник “ Топ Преса “

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене