ВИДЕО / Четири обвинения срещу дознателката Розалина Кьосева

Районна прокуратура повдигна четири обвинения срещу дознателката в Първо РУ-Благоевград – Розалина Кьосева, дъщеря на Георги Кьосев, шеф на „Охранителна полиция” в ОД МВР. Установено е, че тя е изнасяла информация, разгласявала е дори служебна тайна, включително данни за близки и роднини на лица, които са представлявали интерес за криминалния контингент. Срещу нея е започнато досъдебно производство, използвани са специални разузнавателни средства, събрани са доказателства, разпитани са 13 свидетели, предстоят още разпити. Това стана ясно днес на пресконференция в благоевградската прокуратура, на която присъства и говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Първоначално срещу разследващия полицай е образувано разследване за престъпление против правосъдието. По-късно е установено и документно престъпление, събрани са доказателства за престъпление по служба, което се състои в споделяне на служебна тайна на лица, които не би следвало да разполагат с тази информация. Четвъртото престъпление е лично укривателство.

Според прокуратурата по безспорен начин е установена престъпната дейност на Розалина Кьосева. Ще бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража”. Не е извършила тези действия от користна цел, но е имала личен мотив, уточни районният прокурор Борислав Ковачки. Кьосева дори изтеглила 25 000 лева кредит заради затворник, като провеждала процесуално-следствени действия като водещ дознател по досъдебно производство срещу него, докато той изтърпява наказание „лишаване от свобода” в Бобов дол за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Срещу него е било образувано досъдебно производство. Кьосева е била разследващ полицай, но не е изпълнила своевременно длъжностите, които й възлага законът – необходимите разпити и процесуално-следствени действия, събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки, които биха допринесли за обективната истина по това досъдебно производство. Това нейно деяние е осъществявано в периода 22 ноември 2016 г. – 22 март 2018 г. По това досъдебно производство, което е за измама, извършена от това лице, на Кьосева е повдигнато обвинение за престъпление против правосъдието.

Тя е направила всичко възможно, за да осуети изпълнението на европейска заповед от Република Гърция за арест на въпросното лице, за което има влязла в сила 6-г. присъда. Това е престъпление, лично укривателство, за което е обвинена. Само заради това, че е споделила тази служебна тайна на издирваното лице, има още едно обвинение и то е престъпление по служба”, уточни Румяна Арнаудова.

Четвъртото обвинение е документно и по същество представлява пет отделни искания до различни длъжностни лица в затворническата администрация, че по определено досъдебно производство Кьосева ще проведе разпит като свидетел с изтърпяващото наказанието си в Бобов дол лице.

Открит е телефонът, който тя ползва, в неговата килия също е открит телефон, с тях двамата са осъществявали разговорите.

Бащата на Розалина – Георги Кьосев, е в отпуск, срещу него се извършва дисциплинарна проверка. Към момента няма данни за негова съпричастност към деянията на дъщеря му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене