Свържете се с нас

Светско

Легендата за бялата птица на България излязла за първи път от устата на Преподобна Стойна в Златолист!

Публикувано

на

„Голем е Космосът, но по него ще тръгнат ората, за добро ще е нема да ви е страх!”
„Ще дойде време, хората ще се изнесем да живеем в плаващи градове, а на небето ще грее втора луна. Кога – не питайте, само Бог горе високо решава, сега, днес, утре – кога той даде.”
Тези две пророчества са изречени от Преподобна Стойна, ясновидката, живяла преди и по времето на Ванга (1883-1933 г.), която също като петричката гадателка е имала свръхестествени способности да предвижда бъдещето. Първото й гадателство за полета на човек в Космоса е направено в началото на 20-и век и се сбъдва само няколко десетилетия след смъртта й. За второто нейните съвременници са категорични, че предстои, защото със своя живот тя нееднократно е доказвала силата на предсказанията си.

Самата Ванга, която е познавала Стойна и дори й е гостувала в храма в село Златолист, е признавала, че ясновидските й способности са по-силни от нейните. „Тая жена е светица, она целиот живот го е страдала като светица. Като ме гледаш мене, она е десет пъти по-голема от мене”, споделя Ванга. И добавя „яз пак апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо, ни месо е турала в устата, ни ракия, само водица и трошка лебец. Она сите работи със свети Георги ги е онаждала”.

Между двете има още една силна връзка – мястото, в което са живеели в триъгълника между Рупите, Катунци и Златолист, и което е с доказано силно позитивно енергийно излъчване, далеч по-благотворно от останалите региони в страната.

Днес, 80 години след смъртта на Стойна Димитрова, наречена от съвременниците й Преподобна, българи от цялата страна и зад граница идват в храма „Свет

и Георги”, където е живяла и където е лекувала до края на дните си.
Гадателката е родена на 9-и септември 1883 г. в село Златарево, Серско, сега на гръцка територия. Подобно на Ванга и Стойна е придобила свръхспособностите си като дете след болест от шарка, като много скоро след това над дома й пада мълния.

По време на междусъюзническата война семейството й се мести в мелнишкото село Златолист, по онова време Долна Сушица. Легендата разказва, че 16-годишна на сън й се явява Свети Георги, който й казал да копае в двора си, където тя намира икона с неговия лик. На това място е построен и параклис, в който тя остава до края на дните си. Той се намира в близост до храма „Свети Георги”, където гадателката безвъзмездно е приемала и лекувала хората. Въпреки че храмът е строен през 1857 г., местните хора твърдят, че той е издигнат върху църква от 7-и век.
И до днес се смята, че мястото притежава чудодейна сила, която лекува. Затова и храмът привлича хиляди поклоници. Освен църквичката в двора има кладенец и хилядолетен чинар, за които се говори, че притежават лечебно енергийно поле. По ствола на чинара може да се видят десетки листчета, върху които хората са написали своите желания с надеждата, че ще се сбъднат. Други пък нощуват в малкото параклисче, където по думите на очевидци са излекувани не е един и двама безнадеждни за медицината случаи.

И макар че църквата не е в туристическите маршрути, от близо и далеч идват поклонници, които оценяват невероятната природа, спокойствието и красотата на мелнишките скали.
Селото отстои на 200 километра от София. Единственият проблем е пътят от последното село Катунци до Златолист. Отсечката е от 7 километра, от които само 2 км са асфалтирани, останалият е черен път. Голям плюс обаче е изградена екопътека от Златолист до Мелник, която продължава до Роженския манастир.

За делата на сушинската светица са писали фолклористите Валентина Измирлиева и Петко Димитров, Жени Костадинова и внучката на светицата по сестрина линия Зоя Великова. По-късно за нея пишат още Румен Леонидов и Неда Андонова, по разкази на съвременници и техните наследници са описани различни случаи от житието на гадателката.

Ще завършим с още две от предсказанията на Преподобна Стойна, направени през 1933 г..
„Не чакайте помощ, ами грабвайте мотиките и по полята! Нема да е добро да чакате помощ отвън – отвън помагат, ама отвън ви и взимат: Който навреме се сети на труд, той е честит!”.
„Идете си по домовете, арни човеци, идете си, но да знаете – на нашата земя се е родила бела птица. От мъка се е родила. Може да е гълъб, може да е нещо друго. След 60 години тая птица ке литне по широкио свет. Който нашенец я види или пипне с чисти ръце и арно сърце, ке получи голема сила, дека никой не я знае…Айде идете си, добри ора и се молете на Бога…”

Тома Харизанов

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

ЧЕЗ извършва извънреден отчет на електромерите във връзка с нови цени на електроенергията

Публикувано

на

Във връзка с определяне от Комисията за енергийно и водно регулиране на нови цени на електроенергията от 01 юли 2019 г., „ЧЕЗ Разпределение България“ АД ще извърши извънредно отчитане на електромерите на клиентите.

Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на Дружеството www.cez-rp.bg /в секция „Графици“/ на 28 юни, петък. След тази дата информация може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010.

С цел да се обезпечи бързото и качествено отчитане на електромерите, компанията ангажира допълнително 319 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време в периода от 01-02.07.2019 г.

Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени.

С цел гарантиране на максимална коректност при фактуриране на консумираната електроенергия, клиентите имат възможност сами да отчетат показанията на електромерите си към 30 юни 2019 г.

Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на Дружеството. 

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да направят своя отчет на 30 юни 2019 г. и да подадат данните към компанията между 1 и 5 юли  на телефонната линия 0700 10 010 (меню 2), на имейл klienti@cez-rp.bg и през уеб-сайтовете www.cez-rp.bg или www.cez.bg, в секция „Електронни услуги“, меню „Деклариране на показания“ или в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ.

Те трябва да посочат данните от електромера по всички тарифи, клиентски номер, абонатен номер, трите имена на титуляра и адреса на обекта, за който се декларират показания. Подадените данни от самоотчета през този период се считат за отчетено потребление към 30.06.2019 г., включително. 

Фактурите през месец юли ще съдържат информация за консумираната електроенергия  за два отчетни периода – по стари и по нови цени.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Дядо Серафим посрещна с интересна лекция за човешките добродетели седмокласниците от Второ ОУ в Гоце Делчев

Публикувано

на

Седмокласниците от Второ ОУ “Гоце Делчев” в град Гоце Делчев, бяха скъпи гости  и събеседници на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Учениците с изключителен интерес изслушаха поднесената им ценна беседа от владиката за добродетелите, които са най-важните във взаимоотношенията с техните родители и приятели. Децата получиха и безценни напътствия от Дядото, които да следват в новия етап от развитието и обучението им.

Благодарни и силно впечатлени от поучителната лекция и ценните съвети, учениците от Второ ОУ подариха на Негово Преосвещенсто, интересен колаж със снимки за живота им в училище и му благодариха за подкрепата и участието в съвместните дейности като изразиха желание да се срещат и да общуват с него по –често.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ