Свържете се с нас

Таблоид

Какво не знаем още за миналото и настоящето на Мелник?

Публикувано

на

Мелник е сгушен в Пирин планина и се намира на 20 километра от Сандански. Мелник е най-малкия град в България с едва 250 жители и с многобройни запазени стари къщи почти всяка от които сега е хотел. През града минава Мелнишката река – точно по централната и единствена улица. Градчето е обградено в долина от великолепни и внушителни земни пирамиди – Мелнишките пирамиди. То е обявено за културно-исторически резерват и за град- музей. От скоро на Мелнишките пирамиди по подобие на шоуто “Звук и светлина” в Търново в летните вечери, когато има най-много туристи може да се види интересен светлинно звуков спектакъл.
Според археолозите тук е имало селище още през тракийската епоха като районът е бил обитаван от тракийското племе Mелди, чийто потомък е Спартак. По-късно по поречието на река Струма се заселват славяни и те дават името Мелник на селището. То идва от старинното славянско има мел – бяла глина, креда, с което се означават скалите, сред които е раз положен градът. В годините Мелник се присъединява към българската държава и придобива важно стратегическо значение. Добрата му естествена защита и разположение спомагат за бързото му издигане като един от граничните постове на българската държава при границата й с Византия. Затова Мелник е ограден със силна отбранителна крепост.

Мелник е в разцвета си, когато деспот Алексий Слав, потомък на българската царска династия, превръща града в столица на самостоятелно феодално княжество. Построяват се редица църкви и манастири, закипява търговията, производството на памук и тютюн. Великолепното мелнишко вино, получавано от специален сорт лозя, донесени чак от Сирия, прочува града из целия свят. От това време е Славовата крепост , римският мост, старата турска баня, както и останките на няколко църкви в близост до Кордопуловата къща.

След падането под османско владичество селището постепенно запада. По времето на Българското Възраждане Мелник е бил важен икономически и духовен център с над 25 000 жители, около 1 300 къщи и повече от 70 църкви. Старинните мелнишки домове впечатляват с богатата си архитектура и с уникалните си изби.

Днес тук живеят едва 250 човека, а от църквите е останала само една действаща – Св. Николай Чудотворец намираща се във високата част на града.

В града има и малък парк с паметник на Яне Сандански.

От старите къщи най – известна сред всички е Кордопуловата къща, която има венециански таван, изографисан от ръката на дебърски майстор, и изба с огромни винени каци, в която и днес се прави и съхранява вино.

Пашовата къща със своите резбовани тавани днес също е превърната в исторически музей, в който видяхме камбани още от времето на деспот Слав, а Болярската къща с кулата е най-старата запазена къща в България.

Ние отседнахме в хотел- механа Болярка- много приятно местенце – хем хубав хотел, хем вкусна кухня.

Там прекарахме два чудесни дена на спокойствие.

Ваня Георгиева

Вестник “ Топ Преса “

 

коментара

Таблоид

Общинска администрация –Белица организира традиционното пролетно и Великденско почистване

Публикувано

на

В рамките на кампанията жителите ще могат да се освободят от натрупаните излишни вещи, както в жилищата, мазетата и таваните си, така и да се погрижат и за районите около жилищните домове, междублоковите пространства, кварталните паркове и места за отдих.

Кампанията ще стартира на 22.04.2019г. и ще продължи до 24.04.2019г.

Провеждането й ще позволи всеки, който желае да почисти дома си и околното пространство, като събраните отпадъци ще бъдат извозени своевременно.

За всички участници ще бъдат осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъците. По обемистите предмети и дървесни клони трябва да се поставят извън контейнерите, в непосредствена близост до тях.

Заявки за включване в почистването ще се приемат в стая 104 на ОА-Белица.

Всички инициативи на граждани за почистване получават и ще получат подкрепа и съдействие, както за организиране на кампаниите с консумативи и логистика, така и за извозване и депониране на събраните отпадъци.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Всички щъркелови гнезда в гоцеделчевското село Баничан вече са осиновени

Публикувано

на

На стълбовете под тях са поставени табели с осиновителите – местни жители и хора от цялата страна, представители на институции, предаде БНР.

Осиновяванията са част от инициативата „Осинови щъркелово гнездо“, реализирана от местното читалище в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Село Баничан се прочу преди три години с единственото у нас щъркелово гнездо под видеонаблюдение. В него живеят Пролетка и Изгрев. Гнездото им е осиновено от Мария и Хироюко от Япония. Когато те се свързали в социалните мрежи с Румяна и Митко, вече всички гнезда били осиновени.

Инцидент от преди месец със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира природозащитни организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците. Така се ражда идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите. За броени дни и два и отзвук от далечна Япония.

Специално приложение показва схема на осиновените щъркелови гнезда в Баничан. Скоро тя ще бъде обогатена с точния адрес на щъркеловите семейства в целия гоцеделчевски район, които също могат да бъдат осиновени.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ