Жителите на Кресна и Струмяни: Не ни взимайте аптеките!!!

Какви неудобства създава въвеждането на системата по верификация на лекарст­вата и с какви трудности се сблъскват в аптеките в мал­ките общини?

Жителите на общините Кресна и Струмяни се опа­сяват, че при закриване на аптеките ще бъдат ощетени по отношение на достъпа до лекарства и здравни грижи.

В Кресна има само една аптека и тя обслужва насе­лението както в града, така и от селата на общината. Това е единствената аптека в двете общини – Кресна и Струмяни, която работи със здравната каса.

Фармацевтът Надежда Димитрова сподели за неу­добствата и усложненията, с които се сблъсква относ­но изисквания на здравната каса и въвеждането на сис­темата по верификация на лекарствата.

Много възрастни хора от селата в община Кресна пъ­туват до гра­да, за да си закупят нуж­ните лекар­ства. Считат, че ако тази аптека бъде закрита, за­купването на лекарства ще се оскъпи, защото ще се налага да пътуват до Благоевград или Сандан­ски. На това мнение е и Спаска, коя­то пътува от село Горна Брезница, за да купи ле­карствата както на себе си, така и на други жители от селото.

Жителите на селата в община Кресна раз­читат на единствената аптека в града, за да си осигурят лекарствата заплащани от Нацио­налната здравноосигу­рителна каса.

В съседната община Струмяни има апте­ка и аптечен пункт. В село Струмяни аптека­та работи без договор със здравната каса. Фармацевтът Мариана Иванова, която обслуж­ва жителите, е скептич­на относно достъпа до лекарства и признава, че тенденцията е аптеките в малките населе­ни мес­та да се закри­ват.

В дру­гото голямо село в община Струмя­ни- Ми­крево няма аптека, а ком­биниран здра­вен и аптечен пункт.

Мест­ните разчи­тат на личния лекар д-р Явор Павлов. Не е леко положението със здравните услуги в малки­те населени места, сподели той и изказа проблемите с въвеждането на системата по верификация на лекарст­вата.

„Практически се усложня­ва и забавя работата на мал­ките структури като аптечен пункт или малките аптеки, защото те трябва да се снаб­дят с допълнителен софтуер, да направят допълнително инвестиции за баркодчици. Има голяма разлика между големите аптечни вериги с повече персонал и малките аптеки, които са с ограничен персонал от един фармаце­вт. При самото верифици­ране също има забавяне в обслужването на пациен­тите, а това е свързано и с постоянна интернет връзка, нещо което в малките насе­лени места невинаги е въз­можно“.

Проблемът в малките на­селените места е, че жители­те са възрастни и в повечето случаи ниско платежоспо­собни, инфраструктурата и комуникациите не са дос­татъчно добре изградени. Закриването на аптеки и здравни пунктове лишава населението от достъп до здравни услуги, а в дълго­срочен план води до обез­людяване на малките общини.

Ваня Георгиева

Вестник “ Топ Преса “

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене