/ВИДЕО/ Иван Мишев стана третият неврокопчанин, член на Съюза на българските писатели

Иван Мишев е популярен поет и писател от Гоце Делчев. Преди няколко години, той се „закани“, че няма повече никога да пише за възрастни. Запазил детското в себе си, той разкрива напълно творческият си талант на писател на детска литература.

Издава поредица от книги като някои от произведенията му са публикувани в читанките за изучаване в началните класове на училищата. Съвсем наскоро, след кандидатстване с детското си творчество, Мишев бе одобрен и приет за член на Съюза на българските писатели. Иван Мишев е третият писател от неврокопско, който става член на СБП. Двамата преди него са Жак Битев и Валентин Караманчев. Жак Битев е роден е в 1914 година в град Неврокоп. В 1934 година завършва гимназия в София и от 1936 година учи медицина в Париж.

В 1938 година прекъсва образованието си и заминава за Испания, където тече Гражданската война. Изпраща кореспонденции до вестниците „Литературен глас“, „Гребец“ и други. След Деветосептемврийските промени основава и редактира вестник „Свободна трибуна“ в Неврокоп и пише в софийските литературни издания. Другият член на СБП, Валентин Караманчев е роден през 1932 г. в гр. Неврокоп (сега Гоце Делчев). През 1956 г. започва работи като журналист във в. „Народна младеж“.

Отначало е окръжен кореспондент на вестника, а след това достига до позицията на главен редактор.  През 2006 г. получава наградата Людмил Стоянов. Най-ярките книга на Караманчев оставили трайна следа в българската литература са:  „Мървашки песнивец“ – 1981 г., „Черешова задушница“ – 1986 г., „Елен от Велика гора“ – 1996 г., „Въздаяние“ – 2004 г. Членството на Иван Мишев в СБП е новата литературна гордост на неврокопчани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене