Без категория

Протест в Дупница срещу желанието на мюфтийството да вземе джамията


джамията-Дупница 

Община Дупница излиза на мълчалив протест утре срещу желанието на главното мюфтийство да придобие собствеността върху сградата на джамията в града. В петък Софийски апелативен съд ще гледа знаковото дело, което трябва да реши дали настоящото Мюсюлманско изповедание е правоприемник на това по времето на Османската империя.

Сградата на Джамията в Дупница ще бъде покрита с националния трибагреник в решаващия час от битката за собствеността, която Главно мюфтийство заведе срещу община Дупница. Точно в 11.30 в петък кметът на Дупница Методи Чимев очаква в центъря на града да се съберат хора в защита на това Джамията да остане паметник на културата и градска галерия.

„Призивът е да съхраним българското. Не може една сграда, която не функционира като джамия или град, където няма регистрирано такова малцинство или такава етническа група, някой да има претенции”, заяви Методи Чимев – кмет на община Дупница.

В петък в Софийски апелативен съд ще се гледа знаковото дело, което трябва да реши дали настоящото Мюсюлманско изповедание е правоприемник на съществуващото такова по време на Османската империя. От решението на апелативните магистрати по този казус зависят още десетки дела, заведени от Мюфтийството за връщане на имоти. Към момента делата, включително и дупнишкото, са спрени в изчакване на това решение.

„Съдът е независима институция. Но очаквам на база документи, предоставени от община Дупница, да вземе правилното решение”, подчерта Чимев.

Кметът на Дупница подчерта, че призивът му за мълчалив протест не е продиктуван от етнически пристрастия. Според Чимев, в случая става въпрос за посегателство върху сграда, която е част от културното наследство на Дупница и която няма как да промени собствеността си.

Автор: Борис Димитров, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене