Златке, а ти какво направи за Благоевград?

Колко е лесно да намираш „маанà“ и от нищото да правиш PR и политика?

Да надуваш бузи през микрофона и да плюеш не е опозиция, опозиция е да градиш това, което не е съградено, нали, Златке?

Нека започнем днешния ни обзорен коментар и анализ с един виц. Връзкар в един благоевградски завод преди много години бил представен на директорка, за да може да му се намери лека работа – бил наш човек. Човек на партията. Директорът приел човека и го попитал: Какво искаш да работиш? Където ми кажеш, там те слагам на работа!

Помислил връзкарят, почесал се по главата и заявил: Не знам къде искам да работя, но знам какво искам да работя. Където и да ме сложите, искам да намирам „маана“! Разбрахте ли вица? За тези, които са граждани и не знаят какво е „маана“, ще им обясня – маана (с ударение в/у крайното „а”) – шопско произношение на „махнà” – „укорим недостатък, провинение, прегрешение, кусур”. „Ти на мене не ми намирай маанà!“ „Е, за тая Стоянка нема угодия! Само маанà намира!“ Иначе казано – професия да намираш кусури.

Странна асоциация, но след като написах горните изречения, странно защо в главата ми изплува ликът на безумно красивата, сексапилната, добрата, неудържимата, най-прекрасната дама на град Благоевград – Злата Ризова. С чиста съвет може да заявим, че гиздавата очарователна мулатка от години прави от „маанàта“ професия. Ожесточено, върло, първите мандати мълча и се прави на ощипана, ама последно време, сякаш няма и секунда за губене до изборите, Златка напъва, плюе и храчи, нетипично за нея срещу местната власт, напирайки явно да се качи във властовата йерархия. Ето ви уважаеми читатели от град Благоевград а и не само, ярък пример на човек превърнал, във професия намирането на кусури и ожесточеното плюене… Безрезултатно, разбира се! Жалко, разбира се!

Целта, както ви казваме ние от Топ Преса, е една – да се свали кмета, защото войната не е за Благоевград, а е долна междуличностна. Златка надува бузи пред микрофона в залата да плюе, да нарича Камбитов „провал“, за да я забележат и да го унизи, но не и да направи нещо за нейните съграждани, които са гласували за нея и на изборите и във фейсбук. Само че ние от югозападния вестник не разбираме политиката така.

Не става само с плюене, Златке, трябва и акъл! Ти си политик, общински съветник не един мандат, излез публично и заяви – какво направи ти за своят град и своите избиратели. Проект прокара ли, идея даде ли, реализира ли я? В Югозападна България има десетки примери за общински съветници, които сами в местния парламент направиха много, направиха кампании, помогнеха на бедни и болни хора, подкрепиха аргументирани каузи… Една жална медия като нас го е правила, камо ли голям политик като теб. А ти, Златке, може да бъдеш определена като „жълтата преса“ на ОбС – Благоевград, маанà намира и плюе.

Опозицията по света, Златке, се разбира по един единствен начин – с пряка работа, но без жлъчен език, както ти умееш да работиш с него добре… В една Англия например, опозиционер като теб би поискал от Камбитов да го включи в инициативния комитет за изграждането на новия храм на Благоевград, дори ние от Топ Преса те предлагаме за председател. Така ще следиш изпълнението, финансирането и ще бъдеш гарант за прозрачността на реализацията. Опозиционер би настоял да бъде включен в комисия за реализиране на средства по проект например, би искал да гради, да прави нещо за съгражданите си… Така утре с чиста съвест, Златке, ще застанеш пред обществото и ще кажеш, аз сама, но направих това, направих онова, съградих, реализирах… все глаголи, които не са излизали от устата ти – никога и в политиката, и в живота. Звучи добре, нали по-добре, отколкото сега да излезеш и да кажеш – оплюх, нарекох, заядох се, снимах се и Дончо ме пусна… Усети ли сега каква карикатура си в очите на повечето благоевградчани? За това на протестите ви има по петдесетина души и за това те бъзикат и не те вземат на сериозно… Не става само с език, трябва и акъл!

Симеон Валентинов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене