Свържете се с нас

Светско

Фермерът Димитър Димов от симитлийското село Крупник: И с малка козеферма може да се върже една домашна икономика, но не и без добри грижи

Публикувано

на

Трудовата си реализация Димитър Димов от село Крупник, община Симитли, е вързал като военен и ми­ньор, но животът му още от детско години е свързан с домашно животновъдство, на което сега като пенси­онер му се отдава изцяло. Роден е 1964 г., има ферма от дългокосместа порода, типична за района на Мале­шевска планина. В това му начинание се включва и съ­пругата му Гроздена, а ко­гато могат и двете му вече създали си свои семейства дъщери Лидия и Сандра.

Голямата му радост вече са пък внучетата Димитър и Никол. Димитър намерил трудовата си реализация като военен и миньор, про­фесии различни от фермер­ството.

– Как се получи това?

– Ами не стана случайно. Гледането на домашна стока ми е така и по кръв. По вре­ме на моето детство и юно­шество все сме имали кози, някоя овца, прасе, кон, ко­кошки, а в по ранни години преди да имаме в Крупник кооперативно стопанство, тате и дядо и нататък още все сме били и със цяло ста­до.

– Вече си пенсионер, си създал ферма, не ти ли идва нагорно?

– Ами не. Всичко е някак си по-лесно, ако се прави с мерак, а аз от това не съм лишен, че имам го и в изли­шък.

– В днешно време лесно ли се прави ферма?

– Ами както е при всяко начало, не е без трудности.

Трябва да се осигурят животно, да им се създаде база, а за тези неща са нуж­ни и знаци, каквито са изми­слили преди много време финикийците.

– Ти на кой етап си с фер­мата?

– Моята ферма е вече ус­троена. Аз съм да го кажем по земеделски вече във времето не на саденето и копаенето, а на беритбите. Устроил съм се и с база и с нужните ми бройки животни.

– До колко животни са нужни за добра ферма?

– При нашите условия на планинско отглеждане ми­сля, че при доста грижи една ферма от 150 кози и пръчове може да осигури една добра икономика.

– От каква порода са ти козите?

– Е, това е основното, но не само аз, но и много като мене сме се хванали да въз­кресяваме дългокосместите кози тип Малешевски. Тези кози ги е имало преди годи­ни, но са били пред пълно изчезване. Малешевската коза е дивурка. По й е добре, когато се отглежда на сво­бодно пашуване. Е, не може да стои при лошо време и в обори и друга база, нужно е подсилване с концентрира­ни фуражи, сухо-ливадно и друго сено.

– Защо си се хванал с та­кава порода?

– Причината не е една. Първо това е и малко па­триотично, че се възкреся­ва една автохтонна порода не само в България, но и в Европа. Другата важна причина е, че тази порода и най-вече пръчовете са мно­го дългокосмести. Има жи­вотни, които са със косми до 70 см. И това ги прави много търсени. Всичко идва от голямата зараза в симит­лийско, а че и из разложко , пернишко и други места по кукерските игри. Тези кожи са най-подходящи за карна­вални костюми.

– И как върви примерно един добър пръч?

– Ами една прилича кожа на 7-8 годишен пръч никога няма да падне под 2 хил. лв., но имаме случаи на продаж­ба на кожи и за по 5-6 хил. лв. и най-важното тука, че тези, които купуват, изобщо не ги интересува месото, а само кожата.

– Ти имаш ли такъв кос­тюм?

– О, не само че си имам, но съм го и ползвал. Аз много години дори бях водач на кукерска група от близо 60 души в Крупник, с която на що празници сме били, на що прегледи и фестивали. Имаме си цяла колекция от грамоти и други от­личия. Но позаста­ряваме вече, пове­че съм не участник, а наблюдател. Но къщата ми не е без представители. За­местват ме зет ми Михаил и внучетата Димитър и Никол. Нашата група е ста­вала и национален първенец.

– Имаш ли пръчо­ве, така с които да се гордееш, да се по изфукаш?

– О, да ще кажа обаче за един Ка­липсо. Няколко пъти става нацио­нален първенец на изложението в Сли­вен, в м. Карандила в Стара планина. България няма­ше друг като него. Сега имам синове и внуци от него. Като него са-рога до 70 см. Косми – още по-дълги.

– Напоследък много се говори за получаване на субсидии. При теб как е?

– Сполай му на Господа и аз съм в играта. Всичко ни идва от това, че във нашия край, включващ симитлий­скоо, кресненско, сандански, петричко, разложко, гоцедел­чевско си основахме сдру­жение. Казва се асоциация за отглеждане и развъждане на дългокосмести кози (АОР­ДК). Имаме си управителен съвет, председател ние ви­дния фермер Тодор Тодоров. В асоциацията членуваме към 60 фермери. Ферма, коя­то е напълно изчистена само с кози от автохтонната Мале­шевска порода, се субсиди­ра с по 100 лв. на бройка от държавен фонд „Земеделие“ и това ни крепи всички. Ние сме доволни, но дано и тези, които плащат, да са доволни, че все пак изпълняваме и една патриотична задача – опазване на изчезващи жи­вотни.

Борислав Струмянов

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ