Книжовник, учител, възрожденец,координатор на комитетите «Единство» по време на Кресненско-Разложкото въстание

Костадин Петков Босилков, е известен и като Бошлуков, роден през 1842 г. във възрожденския град Копривщица във заможно семейство. След учение в родния си град продължава в класното училище Св. Св. Кирил и Методи в Пловдив. В изпълнение на търговски дела се озовава в Цариград, от които бързо се отказва и на 21 г. е, когато вече се посвещава на учителството в София. От 1869 г. пък е учител във Велес и от там започва да се занимава с книжовна дейност, като става управител на откритата тук книжарница от големия художник Христо Дамов. Във Велес наред с учителството и книжовността, не са му чужди и борбите за национално освобождение. Такава дейност развива и след като се установява в Горна Джумая /Благоевград/, като тук поема задачите на главен учител в местното училище.

Сред дейците е и в развитието на църковните дела и е един от членовете на Епархийския съвет. Името му се открива и сред създателите на тукашен таен революционен комитет, целящ освобождението на страната. Вписва се с дела и при откриването на местно читалище. Когато пламва Креснеско – Разложкото въстание председателства учредения във Горна Джумая комитет „Единство“ и поема координирането дейностите на комитет „Единство„ в страната, касаещи на-вече подкрепата, която са оказвали със снабдяване с оръжия, боеприпаси, доброволци и включването им във въстанието.

След поражението на Кресненско- разложкото въстание се преселва в София и работи в Министерството на финансите. Когато 1912 г. в Балканската война Пиринския край се освобождава, отново е в Горна Джумая, като изпълнява длъжността на окръжен началник. Житейският му път свършва в София 1919 г. В Пиринския край името на Костадин Босилков стои сред почетните родолюбци от времето на възраждането и борбите за освобождение. Като се говори и пише за него, пропуск ще е да не се поставя до него и брат му Димитър Босилков. И той е роден и учил в Копривщица и както брат си се е отдал на учителското поприще, като е учителствал във Велес и Битоля.

Също като брат си е сътрудничел в книжовните дела на Христо Данов, а като член на революционния комитет в Горна Джумая, потвърждава, че не са му били чужди и борбите за национално освобождение.

Борис Сандански

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене