Свържете се с нас

Светско

Книжовник, учител, възрожденец,координатор на комитетите «Единство» по време на Кресненско-Разложкото въстание

Публикувано

на

Костадин Петков Босилков, е известен и като Бошлуков, роден през 1842 г. във възрожденския град Копривщица във заможно семейство. След учение в родния си град продължава в класното училище Св. Св. Кирил и Методи в Пловдив. В изпълнение на търговски дела се озовава в Цариград, от които бързо се отказва и на 21 г. е, когато вече се посвещава на учителството в София. От 1869 г. пък е учител във Велес и от там започва да се занимава с книжовна дейност, като става управител на откритата тук книжарница от големия художник Христо Дамов. Във Велес наред с учителството и книжовността, не са му чужди и борбите за национално освобождение. Такава дейност развива и след като се установява в Горна Джумая /Благоевград/, като тук поема задачите на главен учител в местното училище.

Сред дейците е и в развитието на църковните дела и е един от членовете на Епархийския съвет. Името му се открива и сред създателите на тукашен таен революционен комитет, целящ освобождението на страната. Вписва се с дела и при откриването на местно читалище. Когато пламва Креснеско – Разложкото въстание председателства учредения във Горна Джумая комитет „Единство“ и поема координирането дейностите на комитет „Единство„ в страната, касаещи на-вече подкрепата, която са оказвали със снабдяване с оръжия, боеприпаси, доброволци и включването им във въстанието.

След поражението на Кресненско- разложкото въстание се преселва в София и работи в Министерството на финансите. Когато 1912 г. в Балканската война Пиринския край се освобождава, отново е в Горна Джумая, като изпълнява длъжността на окръжен началник. Житейският му път свършва в София 1919 г. В Пиринския край името на Костадин Босилков стои сред почетните родолюбци от времето на възраждането и борбите за освобождение. Като се говори и пише за него, пропуск ще е да не се поставя до него и брат му Димитър Босилков. И той е роден и учил в Копривщица и както брат си се е отдал на учителското поприще, като е учителствал във Велес и Битоля.

Също като брат си е сътрудничел в книжовните дела на Христо Данов, а като член на революционния комитет в Горна Джумая, потвърждава, че не са му били чужди и борбите за национално освобождение.

Борис Сандански

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Светско

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС „БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА: МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕ“

Публикувано

на

Поредна гордост за училището в родопското село Сатовча  е, че шестима ученици под ръководството на старши  учител  по френски език ,Райка Славчева  бяха удостоени  с грамоти за участие в конкурса „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“, организиран от г-жа Мария Габриел – еврокомисар за цифрова икономика и общество и подкрепен от Министерството на образованието и науката.

Участниците в конкурса: Кристиян Джилджов, Росиана Орманова, Сайрет Мейзинев, Мира Арнаудова, Нери Арнаудова и Албен Ковачев, показаха невероятен талант, творческо мислене и умения за работа с цифровите технологии.

Целта на конкурса бе да даде възможност за изява на творческите заложби на учениците, както и да провокира техния интерес свободно да интерпретират темата според своето собствено разбиране за Родината, независимо дали става дума за обект, събитие, личност или за лични преживявания и мечти, даващи израз на връзката с България.

Критериите за оценка бяха: новаторски подход; оригиналност на идеята; послание на творбата; композиция; цветова хармония; техники на изобразяване чрез цифровите технологии; умения за работа с цифровите инструменти на програмата.

Творбите бяха оценени от жури в състав: проф. Петер Цанев – ръководител на катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“ в Националната художествена академия, Силвия Кънчева – държавен експерт по информатика и информационни технологии към дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката и проф. Станислав Памукчиев – член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници.

 

Информацията  ни е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език в СУ-Сатовча и Директор по Европейски проекти във Френски Алианс, гр.Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Първи копки и пресконференция за старта на проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“

Публикувано

на

Община Гоце Делчев организира  информационни събития по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“ на стойност 6 186 670.00 лева.  Проекта е финансиран  с договор за БФП № BG16RFOP001-1.028-0002-C01 от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

 

Според програмата  на информационните събития  те ще бъдат проведени на  21 март 2019 г. в четвъртък , както следва :

 

10.00 часа – Първоначална пресконференция за представяне на проекта. Място на провеждане: зала Общински съвет гр.Гоце Делчев на ул.Царица Йоанна №2, ет.2

 

11.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Детска градина „Калинка“ в Гоце Делчев. Място на събитието : двора на детската градина, ул.Драгоман №15

 

12.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Второ основно училище гр.Гоце Делчев. Място на събитието : двора на училището, бул.Гоце Делчев №13

Както писа първа Топ Преса още преди седмица двете учебни заведение заради старта на строителните дейности бяха освободени .  Учениците от Второ ОУ бяха преместени и вече водят нормален учебен процес в НПГ“ Димитър Талев“ и Трето ОУ „Братя Миладинови „.  Децата  пък от детска градина „Калинка „ бяха временно настанени в детската градина в с. Мосомище .

Успех на проекта , децата го заслужават .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ