Свържете се с нас

Светско

Книжовник, учител, възрожденец,координатор на комитетите «Единство» по време на Кресненско-Разложкото въстание

Публикувано

на

Костадин Петков Босилков, е известен и като Бошлуков, роден през 1842 г. във възрожденския град Копривщица във заможно семейство. След учение в родния си град продължава в класното училище Св. Св. Кирил и Методи в Пловдив. В изпълнение на търговски дела се озовава в Цариград, от които бързо се отказва и на 21 г. е, когато вече се посвещава на учителството в София. От 1869 г. пък е учител във Велес и от там започва да се занимава с книжовна дейност, като става управител на откритата тук книжарница от големия художник Христо Дамов. Във Велес наред с учителството и книжовността, не са му чужди и борбите за национално освобождение. Такава дейност развива и след като се установява в Горна Джумая /Благоевград/, като тук поема задачите на главен учител в местното училище.

Сред дейците е и в развитието на църковните дела и е един от членовете на Епархийския съвет. Името му се открива и сред създателите на тукашен таен революционен комитет, целящ освобождението на страната. Вписва се с дела и при откриването на местно читалище. Когато пламва Креснеско – Разложкото въстание председателства учредения във Горна Джумая комитет „Единство“ и поема координирането дейностите на комитет „Единство„ в страната, касаещи на-вече подкрепата, която са оказвали със снабдяване с оръжия, боеприпаси, доброволци и включването им във въстанието.

След поражението на Кресненско- разложкото въстание се преселва в София и работи в Министерството на финансите. Когато 1912 г. в Балканската война Пиринския край се освобождава, отново е в Горна Джумая, като изпълнява длъжността на окръжен началник. Житейският му път свършва в София 1919 г. В Пиринския край името на Костадин Босилков стои сред почетните родолюбци от времето на възраждането и борбите за освобождение. Като се говори и пише за него, пропуск ще е да не се поставя до него и брат му Димитър Босилков. И той е роден и учил в Копривщица и както брат си се е отдал на учителското поприще, като е учителствал във Велес и Битоля.

Също като брат си е сътрудничел в книжовните дела на Христо Данов, а като член на революционния комитет в Горна Джумая, потвърждава, че не са му били чужди и борбите за национално освобождение.

Борис Сандански

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ