Свържете се с нас

Светско

Динкови – с принос в българското възраждане

Публикувано

на

180 години от рождението на Георги Динков – Динка­та. Родовият корен на род Динкови е в село Държи­лово, воденско. Като родо­началник е известен Динко Държилович. Като дейци – възрожденци и с принос в книжовността, просвеще­ние, църковни дела и учас­тие в борбите за национално освобождение се изявяват синовете на Динко Държи­лович – Киряк и Константин Динкови.

Първородният от братята – Киряк Динков, е роден в началото на 19 век и доживява до 1877 г. Полу­чава висше образование в Атина. Солун е мястото, къ­дето се установява да живее и там името му се открива с много родолюбни дела, едно от които е откриване на пе­чатница и книжарница за учебници. Работи в тукашно­то просвещение като надзи­рател на Българското деви­ческо училище и като член на Солунската българска община.

Поддържа връзки с Димитър Миладинов и Ге­орги Савараковски, разпрос­транява във в-к „Дунавски лебед“. Увлича се по фолкло­ра и записва много народни песни. Не е известно кога е роден точно и другият брат Константин Динков – Дин­ката, който също е с висше образование. Първоначално се занимава с търговия в Атина, но в последствие се преселва в Солун и работи в подкрепа на брат си Киряк по работата на печатницата и книжарницата.

Има честа да е първия председател на уч­редената в Солун българска община. Ревностен защит­ник е на самостоятелността на Българската православна църка, за което му повлия­ват брадатата Константин и Димитър Миладинови, Па­вел Божигробски и Герорги Савараковски. Името му се открива и като сътрудник на вестник Български лебед, автор е на книгата „Враче­ския молитви“, събирал е народни творения, хаджия е след посещение на Божи гроб. Почива 1890 г.

Константин Динков – Дин­ката има дъщеря Славка и син Георги. Синът Георги Динков – Динката е роден 1839 г. в Солун. Светско об­раование взема в Солун, а духовно има от богослов­ското училище на остров Халки. Продължава обу­чението си в Смоленската гимназия в Москва, където е изпратен по настояване на руския учен и дипломата А. Рачински. След учението си живее в Цариград и поема задълженията на секретар на големия църковен деец и възрожденец Стефан Бо­гориди. Кореспондира си по различно родолюбни дела с Димитър Миладинов и Сте­фан Веркович, работи и в областта на народното твор­чество. При опит да се вклю­чи в първата легия на Георги Раковски в Белград, е арес­туван от турските власти и излежава година време из затворите в София, Видин и Цариград.

След освобождението за­почва работа като писар в търговската кантора на ви­дните братя Добревич в Ца­риград. 1866 г. бележи едно от забележителните му дела в просвещението – със сес­тра му Славка Динкова пое­мат инициативата и откриват българско училище в Солун, в което Славка е учителка до смъртта си и е известна и като съдподнимка на в-к Македония на Петко Рачев Славейков. Жизненият път на Георги Динков – Динката е продължение като учител в първото светско училище в село Загоричане, костурско, където освен учителските му задачи се занимава и с рево­люционни дела. Заподозрян е от турските власти и за да не бъде арестуван и отведен отново в затвора, се пресел­ва в Атина, където почива 1876 г.

И в Атина, а всякъде, къде­то е живял и работил, не са му били чужди културата и бита на населението и е сред ревностните събирачи на ет­нографскйи и етнографски материали, много от които са включени в топографиче­ски и етнографически очерк „Македонии“ на Стефан Вер­кович. Така род Динкови / Държилови/ се вписва в българското възраждане с принос просвещение, кни­жовност, църковни, револю­ционни и други дела.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Светско

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС „БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА: МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕ“

Публикувано

на

Поредна гордост за училището в родопското село Сатовча  е, че шестима ученици под ръководството на старши  учител  по френски език ,Райка Славчева  бяха удостоени  с грамоти за участие в конкурса „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“, организиран от г-жа Мария Габриел – еврокомисар за цифрова икономика и общество и подкрепен от Министерството на образованието и науката.

Участниците в конкурса: Кристиян Джилджов, Росиана Орманова, Сайрет Мейзинев, Мира Арнаудова, Нери Арнаудова и Албен Ковачев, показаха невероятен талант, творческо мислене и умения за работа с цифровите технологии.

Целта на конкурса бе да даде възможност за изява на творческите заложби на учениците, както и да провокира техния интерес свободно да интерпретират темата според своето собствено разбиране за Родината, независимо дали става дума за обект, събитие, личност или за лични преживявания и мечти, даващи израз на връзката с България.

Критериите за оценка бяха: новаторски подход; оригиналност на идеята; послание на творбата; композиция; цветова хармония; техники на изобразяване чрез цифровите технологии; умения за работа с цифровите инструменти на програмата.

Творбите бяха оценени от жури в състав: проф. Петер Цанев – ръководител на катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“ в Националната художествена академия, Силвия Кънчева – държавен експерт по информатика и информационни технологии към дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката и проф. Станислав Памукчиев – член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници.

 

Информацията  ни е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език в СУ-Сатовча и Директор по Европейски проекти във Френски Алианс, гр.Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Първи копки и пресконференция за старта на проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“

Публикувано

на

Община Гоце Делчев организира  информационни събития по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“ на стойност 6 186 670.00 лева.  Проекта е финансиран  с договор за БФП № BG16RFOP001-1.028-0002-C01 от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

 

Според програмата  на информационните събития  те ще бъдат проведени на  21 март 2019 г. в четвъртък , както следва :

 

10.00 часа – Първоначална пресконференция за представяне на проекта. Място на провеждане: зала Общински съвет гр.Гоце Делчев на ул.Царица Йоанна №2, ет.2

 

11.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Детска градина „Калинка“ в Гоце Делчев. Място на събитието : двора на детската градина, ул.Драгоман №15

 

12.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Второ основно училище гр.Гоце Делчев. Място на събитието : двора на училището, бул.Гоце Делчев №13

Както писа първа Топ Преса още преди седмица двете учебни заведение заради старта на строителните дейности бяха освободени .  Учениците от Второ ОУ бяха преместени и вече водят нормален учебен процес в НПГ“ Димитър Талев“ и Трето ОУ „Братя Миладинови „.  Децата  пък от детска градина „Калинка „ бяха временно настанени в детската градина в с. Мосомище .

Успех на проекта , децата го заслужават .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ