Свържете се с нас

Светско

Динкови – с принос в българското възраждане

Публикувано

на

180 години от рождението на Георги Динков – Динка­та. Родовият корен на род Динкови е в село Държи­лово, воденско. Като родо­началник е известен Динко Държилович. Като дейци – възрожденци и с принос в книжовността, просвеще­ние, църковни дела и учас­тие в борбите за национално освобождение се изявяват синовете на Динко Държи­лович – Киряк и Константин Динкови.

Първородният от братята – Киряк Динков, е роден в началото на 19 век и доживява до 1877 г. Полу­чава висше образование в Атина. Солун е мястото, къ­дето се установява да живее и там името му се открива с много родолюбни дела, едно от които е откриване на пе­чатница и книжарница за учебници. Работи в тукашно­то просвещение като надзи­рател на Българското деви­ческо училище и като член на Солунската българска община.

Поддържа връзки с Димитър Миладинов и Ге­орги Савараковски, разпрос­транява във в-к „Дунавски лебед“. Увлича се по фолкло­ра и записва много народни песни. Не е известно кога е роден точно и другият брат Константин Динков – Дин­ката, който също е с висше образование. Първоначално се занимава с търговия в Атина, но в последствие се преселва в Солун и работи в подкрепа на брат си Киряк по работата на печатницата и книжарницата.

Има честа да е първия председател на уч­редената в Солун българска община. Ревностен защит­ник е на самостоятелността на Българската православна църка, за което му повлия­ват брадатата Константин и Димитър Миладинови, Па­вел Божигробски и Герорги Савараковски. Името му се открива и като сътрудник на вестник Български лебед, автор е на книгата „Враче­ския молитви“, събирал е народни творения, хаджия е след посещение на Божи гроб. Почива 1890 г.

Константин Динков – Дин­ката има дъщеря Славка и син Георги. Синът Георги Динков – Динката е роден 1839 г. в Солун. Светско об­раование взема в Солун, а духовно има от богослов­ското училище на остров Халки. Продължава обу­чението си в Смоленската гимназия в Москва, където е изпратен по настояване на руския учен и дипломата А. Рачински. След учението си живее в Цариград и поема задълженията на секретар на големия църковен деец и възрожденец Стефан Бо­гориди. Кореспондира си по различно родолюбни дела с Димитър Миладинов и Сте­фан Веркович, работи и в областта на народното твор­чество. При опит да се вклю­чи в първата легия на Георги Раковски в Белград, е арес­туван от турските власти и излежава година време из затворите в София, Видин и Цариград.

След освобождението за­почва работа като писар в търговската кантора на ви­дните братя Добревич в Ца­риград. 1866 г. бележи едно от забележителните му дела в просвещението – със сес­тра му Славка Динкова пое­мат инициативата и откриват българско училище в Солун, в което Славка е учителка до смъртта си и е известна и като съдподнимка на в-к Македония на Петко Рачев Славейков. Жизненият път на Георги Динков – Динката е продължение като учител в първото светско училище в село Загоричане, костурско, където освен учителските му задачи се занимава и с рево­люционни дела. Заподозрян е от турските власти и за да не бъде арестуван и отведен отново в затвора, се пресел­ва в Атина, където почива 1876 г.

И в Атина, а всякъде, къде­то е живял и работил, не са му били чужди културата и бита на населението и е сред ревностните събирачи на ет­нографскйи и етнографски материали, много от които са включени в топографиче­ски и етнографически очерк „Македонии“ на Стефан Вер­кович. Така род Динкови / Държилови/ се вписва в българското възраждане с принос просвещение, кни­жовност, църковни, револю­ционни и други дела.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ