Свържете се с нас

Таблоид

„Петричкият Ескобар“ – афера с диаманти и корупция в Гърция

Публикувано

на

С 37 диаманта бяга от гръцки затвор известният наркотрафикант Огнян Ата­насов от село Тополница, известен у нас като Петрич­кия Ескобар. Брилянтите са инкрустирани във форма на сърце върху старинна злат­на дамска гривна. Ескоба­ра купува бижуто от руски мафиот, с когото заедно търкат нарове в пандиза на полуостров Касандра. Пра­ви сделката, за да зарадва съпругата си, която е оста­нала да го чака в дома им в Тополница, разказват за­познати. Ескобара не знае кога точно ще закичи ръка­та на любимата с уникално­то бижу, тъй като съдът му е отредил да прекара след­ващите 18 години в затвора заради трафик на опиати.

Ескобара излежава едва около две години от наказа­нието си и духва от панди­за. Покрай бягството му се раждат различни версии, но нито една от тях не е по­твърдена от официалните власти. Самият Огнян Ата­насов разкрива пред аве­ри след време, че е платил за свободата си на когото трябва. Видял стените на затвора зад гърба си, той разчитал на верни хора да му помогнат да се до­бере до родината си. През цялото време, докато се крие из гръцките сокаци, наркобосът кътал гривна­та с диаманти за жена си в джоба на панталона си, който е превърнат в дрипа при сблъсък на беглеца със свирепо побесняло куче в планината.

Мафиотът прекарва бли­зо две седмици в гората, през които се храни с коре­ни и изсъхнали по дървета­та плодове, преди да стигне до българската граница над Петрич. Там Ескобара мина­ва браздата, като използва познанията си за кльона. Добил ги, докато бил войник и е служил като граничар в района. Стъпил на българ­ска територия, Атанасов „целува родната земя като четник на Христо Ботев“, както той сам твърди, и се прибира в дома си в Топол­ница. Там слага гривната с брилянти на ръката на вяр­ната си съпруга и двамата заживяват щастливо като в приказка, докато една нощ обирджии не проникват в дома им.

Ескобара, съпругата му и кучето пазач – кавказка ов­чарка, са приспани, а къща­та им претарашена. Крад­ците отмъкват резбовано дървено ковчеже. В него има златен часовник „Кар­тие“ за пет хиляди евро, друг – швейцарска антика, ланци, пръстени, валута в брой за над 10 хил. лв. Заедно с тези богатства изчезва и гривна­та с диаманти, донесена за спомен от гръцкия за­твор за съ­пру­гата на нарокобоса.

Сега Петричкия Еско­бар отново има възмож­ност да трупа сантименти зад решетките в Гърция. Тричленен състав на Апе­лативния съд в Солун даде във вторник присъ­да доживотен затвор на 56-годишния наркобос. Като „бонус“ към нака­занието си той има и дру­га от 10 години пандиз, която бе поста­новена в нача­лото на февруа­ри. При­съдата е по друго дело, което също е за тра­фик на кокаин и хероин в Гърция в периода от август 1998 г. до май 1999 г. Крими­нали­стите са уста­новили, че бъл­гарски­ят нар­кобос е движил контра­бандата, докато вече е бил за­ключен в затво­ра на полуос­тров Ка­сандра, за да лежи първата си присъда от 18 години.

Съдът в Солун наложи и глоба от 130 000 евро на Ог­нян Атанасов. Срещу него се водят още три дела в Гърция за трафик на нарко­тици.

КОНФИСКУВАТ БОГАТСТВАТА МУ

Имущество за над 165 хил. лв. е конфискувано от Огнян Атанасов и съпругата му през 2011 г. Семейство­то се разделя с 27 декара ниви в петричкото село То­полница, 52 декара земе­делски имот в село Генерал Тодоров, дялове от фирма, три коли и пари в брой.

В България Ескобара беше подсъдим по две дела – за пране на пари и нарко­тици. Те бяха спрени заради влошеното му здравослов­но състояние на Атанасов. През 2016 г. той е освиде­телстван като психично болен. Според експертите има тежки увреждания на мозъка поради системната употреба на обезболяващо лекарство, която е продъл­жила повече от 20 години. По тази причина Ескобара е пуснат от ареста и прекарва около година на на свобода, до акцията на полицията през януари.

Тогава покрай спецопера­ция за разпространение на опиати Атанасов е закопчан и екстрадиран в Гърция за­ради водените там разслед­вания за контрабанда на дрога.

Тодор Тодоров

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Таблоид

Първи копки и пресконференция за старта на проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“

Публикувано

на

Община Гоце Делчев организира  информационни събития по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“ на стойност 6 186 670.00 лева.  Проекта е финансиран  с договор за БФП № BG16RFOP001-1.028-0002-C01 от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

 

Според програмата  на информационните събития  те ще бъдат проведени на  21 март 2019 г. в четвъртък , както следва :

 

10.00 часа – Първоначална пресконференция за представяне на проекта. Място на провеждане: зала Общински съвет гр.Гоце Делчев на ул.Царица Йоанна №2, ет.2

 

11.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Детска градина „Калинка“ в Гоце Делчев. Място на събитието : двора на детската градина, ул.Драгоман №15

 

12.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Второ основно училище гр.Гоце Делчев. Място на събитието : двора на училището, бул.Гоце Делчев №13

Както писа първа Топ Преса още преди седмица двете учебни заведение заради старта на строителните дейности бяха освободени .  Учениците от Второ ОУ бяха преместени и вече водят нормален учебен процес в НПГ“ Димитър Талев“ и Трето ОУ „Братя Миладинови „.  Децата  пък от детска градина „Калинка „ бяха временно настанени в детската градина в с. Мосомище .

Успех на проекта , децата го заслужават .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Окръжна прокуратура – Кюстендил посрещна деца на различна възраст в Деня на отворените врати

Публикувано

на

В петък при голям интерес в  Окръжна прокуратура – Кюстендил се проведе Ден на отворените врати.

Първите посетители бяха малчугани от предучилищна група в детска градина „Слънце“ в града. Те бяха  приети в кабинета на окръжния прокурор, където децата си направиха снимки  с тоги и получиха цветни картички с богинята на правосъдието – Темида.

След обяд, съвместно с представители на Окръжен съд – Кюстендил, бе организиран  и симулативен наказателен процес за десетокласници от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“. След разпределяне на роли в съдебното производство, младежите имаха възможността да усетят отговорността от участие в правораздаването.

С помощта на магистрати учениците бяха  подготвили  пледоарии по „делото“ за извършено престъпление – управление на моторно превозно средство след употреба на наркотици.

Гимназистите получиха  отговори на възникващите в хода на „заседанието“ въпроси от прокурор Марияна Сиракова , симулативният процес приключи с обявяването на „присъдата“. На устващите ученици бяха  раздадени грамоти и удостоверения .

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ