Свържете се с нас

Таблоид

„Петричкият Ескобар“ – афера с диаманти и корупция в Гърция

Публикувано

на

С 37 диаманта бяга от гръцки затвор известният наркотрафикант Огнян Ата­насов от село Тополница, известен у нас като Петрич­кия Ескобар. Брилянтите са инкрустирани във форма на сърце върху старинна злат­на дамска гривна. Ескоба­ра купува бижуто от руски мафиот, с когото заедно търкат нарове в пандиза на полуостров Касандра. Пра­ви сделката, за да зарадва съпругата си, която е оста­нала да го чака в дома им в Тополница, разказват за­познати. Ескобара не знае кога точно ще закичи ръка­та на любимата с уникално­то бижу, тъй като съдът му е отредил да прекара след­ващите 18 години в затвора заради трафик на опиати.

Ескобара излежава едва около две години от наказа­нието си и духва от панди­за. Покрай бягството му се раждат различни версии, но нито една от тях не е по­твърдена от официалните власти. Самият Огнян Ата­насов разкрива пред аве­ри след време, че е платил за свободата си на когото трябва. Видял стените на затвора зад гърба си, той разчитал на верни хора да му помогнат да се до­бере до родината си. През цялото време, докато се крие из гръцките сокаци, наркобосът кътал гривна­та с диаманти за жена си в джоба на панталона си, който е превърнат в дрипа при сблъсък на беглеца със свирепо побесняло куче в планината.

Мафиотът прекарва бли­зо две седмици в гората, през които се храни с коре­ни и изсъхнали по дървета­та плодове, преди да стигне до българската граница над Петрич. Там Ескобара мина­ва браздата, като използва познанията си за кльона. Добил ги, докато бил войник и е служил като граничар в района. Стъпил на българ­ска територия, Атанасов „целува родната земя като четник на Христо Ботев“, както той сам твърди, и се прибира в дома си в Топол­ница. Там слага гривната с брилянти на ръката на вяр­ната си съпруга и двамата заживяват щастливо като в приказка, докато една нощ обирджии не проникват в дома им.

Ескобара, съпругата му и кучето пазач – кавказка ов­чарка, са приспани, а къща­та им претарашена. Крад­ците отмъкват резбовано дървено ковчеже. В него има златен часовник „Кар­тие“ за пет хиляди евро, друг – швейцарска антика, ланци, пръстени, валута в брой за над 10 хил. лв. Заедно с тези богатства изчезва и гривна­та с диаманти, донесена за спомен от гръцкия за­твор за съ­пру­гата на нарокобоса.

Сега Петричкия Еско­бар отново има възмож­ност да трупа сантименти зад решетките в Гърция. Тричленен състав на Апе­лативния съд в Солун даде във вторник присъ­да доживотен затвор на 56-годишния наркобос. Като „бонус“ към нака­занието си той има и дру­га от 10 години пандиз, която бе поста­новена в нача­лото на февруа­ри. При­съдата е по друго дело, което също е за тра­фик на кокаин и хероин в Гърция в периода от август 1998 г. до май 1999 г. Крими­нали­стите са уста­новили, че бъл­гарски­ят нар­кобос е движил контра­бандата, докато вече е бил за­ключен в затво­ра на полуос­тров Ка­сандра, за да лежи първата си присъда от 18 години.

Съдът в Солун наложи и глоба от 130 000 евро на Ог­нян Атанасов. Срещу него се водят още три дела в Гърция за трафик на нарко­тици.

КОНФИСКУВАТ БОГАТСТВАТА МУ

Имущество за над 165 хил. лв. е конфискувано от Огнян Атанасов и съпругата му през 2011 г. Семейство­то се разделя с 27 декара ниви в петричкото село То­полница, 52 декара земе­делски имот в село Генерал Тодоров, дялове от фирма, три коли и пари в брой.

В България Ескобара беше подсъдим по две дела – за пране на пари и нарко­тици. Те бяха спрени заради влошеното му здравослов­но състояние на Атанасов. През 2016 г. той е освиде­телстван като психично болен. Според експертите има тежки увреждания на мозъка поради системната употреба на обезболяващо лекарство, която е продъл­жила повече от 20 години. По тази причина Ескобара е пуснат от ареста и прекарва около година на на свобода, до акцията на полицията през януари.

Тогава покрай спецопера­ция за разпространение на опиати Атанасов е закопчан и екстрадиран в Гърция за­ради водените там разслед­вания за контрабанда на дрога.

Тодор Тодоров

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ