Свържете се с нас

Политика

Народното събрание върна ниският праг за преференциите и така разместването на листите отново става възможно

Публикувано

на

Два месеца преди евровота: Ремонтът на ремонта на изборните правила е почти готов

Народното събрание върна ниският праг за преференциите и така разместването на листите отново става възможно.

След като на 14 февруари ГЕРБ, ДПС и НФСБ приеха прагът на преференциите да се изравни с цената на един мандат, което правеше преференцията на практика невъзможна, днес депутатите върнаха стария праг от 8% за разместване на листата на евровот.

Предложението за ревизия дойде от ГЕРБ, след нареждане на лидера на партията и премиер Бойко Борисов.

От ДПС и днес обявиха своите виждания към ниския праг за разместване на листата, но в крайна сметка подкрепиха в зала текста.

„Става въпрос да се проведе един истински, сериозен и отговорен дебат какъв да бъде прагът на преференциите, а не с фалшивите новини да се произвеждат внушения, че едва ли не сме направили предложение изобщо да отпаднат преференциите“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От своя страна шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че толкова скоро преди евровота трудно може да се проведе сериозен дебат, без внушения.

„Ние от ПГ на ГЕРБ сме внесли законопроект, с който искаме да върнем старото положение за преференциите, за да намалим всякакви спекулации за нагласени правила и служебни победи“, обясни той.

Депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС – агитацията да може да се води и на майчин език.

„Какво толкова има да кажеш две думи на майчин език в превод. Какво се случва – накърнява ни се националното достойнство ли? Това е комплексарщина колеги“, настоя зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Отхвърлено беше и искането на ДПС да паднат ограниченията за секциите в държавите, извън Евросъюза. Така и на този вот места за гласуване, извън ЕС ще има само в дипломатическите мисии, а право на глас на евровота ще имат само хора, които в последните месеци са живели в България или страна-членка.

„Ние не сме против българските граждани зад граница. Ние сме против други политици, други държави да организират вота и да казват на българските граждани как гласуват“, мотивира решението си Юлиан Ангелов от ОП.

За да стане окончателно факт, промяната за връщането на ниския праг на преференциите трябва да мине и на второ четене. До евроизборите остава малко повече от два месеца и така окончателно готови изборни правила на практика ще има непосредствено преди тях. Другата седмица предстои и избор на новата изборна администрация в ЦИК.

trafficnews.bg

коментара

Политика

Скандал! Етичната комисия на ГЕРБ нищи : Народният представител Александър Мацурев съсипва местния дребен бизнес с рекет и който не му плаща месечна вноска бива даден на НАП за проверка на физическо лице и ревизия.

Публикувано

на

Скандално отворено писмо до медиите бе разпратено днес.

В писмото се настоява за спешна проверка на новосформираната етична комисия по сигнали срещу депутата от ПП ГЕРБ в Банско Александър Мацурев.

Писмото е адресирано до премиера на България Бойко Борисов, с копия до КПКОНПИ, НАП, и Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Публикуваме писмото без намеса и ангажимент около достоверността на отправените въпроси и оставяме възможност за отношение по него на визирания депутат от ГЕРБ Ал. Мацурев! Подателят е изпратил отвореното писмо от поща, чийто адрес се пази в реакцията.

Дали Етичната комисия към ГЕРБ ще се ангажира да провери подобен сигнал и да отговори на зададените в писмото въпроси на лица е неясно. Ето какво питат в Отворено писмо подателите, търсим връзка с депутата Мацурев, очаквайте подробности.

Отворено писмо

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ
копие:
ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА КОМИСИЯ НА ПП ГЕРБ
ДО ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА ПП ГЕРБ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО КПКОНПИ
ДО НАП
ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Уважаеми власт имащи,

моля ви да вземете отношение по няколко въпроса свързани с народния представител Александър Иванов Мацурев – ПЛЕШОГЕЙТ:

1. С какви средства Мацурев /или свързани с него лица/ е придобил следните имоти:

– Стопански двор с фабрика за пелети в гр. Добринище на стойност 150000 евро;

– Склад за строителни материали „Ваджо” на входа на гр. Банско на стойност 300000 евро;

– Кафе сладкарница „21-ви ВЕК” в гр. Добринище на стойност 50000 евро;

– Апартамент в гр. Банско на стойност 60000 евро;

2. Александър Мацурев /или свързани с него лица/ е съдружник с бивш директор на ДАНС – Благоевград в охранителна фирма, която обслужва 90% от нощните заведения в Банско. Сключват се договори след обаждане и заплахи от Мацурев.

3. Александър Мацурев, заедно с Иван Везюв извършват незаконни автомобилни превози, като трансфери от Банско до летище София, така и от град Банско до ски зоната. Пускат непрестанни доноси до ДАИ – Благоевград със списъци на автомобилите на конкурентните превозвачи.

4. Народният представител Александър Мацурев съсипва местния дребен бизнес с рекет и който не му плаща месечна вноска бива даден на НАП за проверка на физическо лице и ревизия. Списъкът с неплащащи е изготвен от Иван Везюв и е внесен в столичното управление посредством Михаил Михайлов, друг съдружник на депутата.

5. Моля да се обърне внимание и на служебните пътувания, нощувки, обучения и т. н., плащани с държавни пари.

Разследването ще продължи и ще изобличим цялата мерзост на Александър Иванов Мацурев!

Молим за съдействие и компетентните органи!, се казва в писмото.

Потърсен за коментар, Александър Мацурев коментира темата така: „Това са поредните спекулации, с които се цели оронване на престижа ми“, категоричен бе той.

коментара

Продължете с четенето

Политика

43 800 първокласници ще получат еднократна помощ от 250 лв

Публикувано

на

Родителите на 43 800 нови първокласници ще получат еднократна помощ от 250 лева, съобщи след редовното правителствено заседание социалният министър Бисер Петков. Еднократната помощ ще струва на министерството близо 11 млн. лева.

Социалният министър съобщи, че са одобрени допълнителни 125 373 950 лева, които ще бъдат за сметка на намаления трансфер от централния бюджет за Държавното обществено осигуряване. Те ще се използват за месечна подкрепа на хората с увреждания.

Министрите взеха решение също да се удължи срока на услугата личен, асистент, социален асистент и домашен помощник до края на годината. По този начин над 12000 души ще получават помощта. „Осигурява се грижа за едни от най-уязвимите групи в обществото – деца и лица с увреждания, които не попадат в обхвата “ , отбеляза Петков. Разходите за удължаване на услугата възлизат за държавата около 14 млн. лева и са в рамките на бюджета на МТСП за 2019 г.

/pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ