Свържете се с нас

Политика

Народното събрание върна ниският праг за преференциите и така разместването на листите отново става възможно

Публикувано

на

Два месеца преди евровота: Ремонтът на ремонта на изборните правила е почти готов

Народното събрание върна ниският праг за преференциите и така разместването на листите отново става възможно.

След като на 14 февруари ГЕРБ, ДПС и НФСБ приеха прагът на преференциите да се изравни с цената на един мандат, което правеше преференцията на практика невъзможна, днес депутатите върнаха стария праг от 8% за разместване на листата на евровот.

Предложението за ревизия дойде от ГЕРБ, след нареждане на лидера на партията и премиер Бойко Борисов.

От ДПС и днес обявиха своите виждания към ниския праг за разместване на листата, но в крайна сметка подкрепиха в зала текста.

„Става въпрос да се проведе един истински, сериозен и отговорен дебат какъв да бъде прагът на преференциите, а не с фалшивите новини да се произвеждат внушения, че едва ли не сме направили предложение изобщо да отпаднат преференциите“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От своя страна шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че толкова скоро преди евровота трудно може да се проведе сериозен дебат, без внушения.

„Ние от ПГ на ГЕРБ сме внесли законопроект, с който искаме да върнем старото положение за преференциите, за да намалим всякакви спекулации за нагласени правила и служебни победи“, обясни той.

Депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС – агитацията да може да се води и на майчин език.

„Какво толкова има да кажеш две думи на майчин език в превод. Какво се случва – накърнява ни се националното достойнство ли? Това е комплексарщина колеги“, настоя зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Отхвърлено беше и искането на ДПС да паднат ограниченията за секциите в държавите, извън Евросъюза. Така и на този вот места за гласуване, извън ЕС ще има само в дипломатическите мисии, а право на глас на евровота ще имат само хора, които в последните месеци са живели в България или страна-членка.

„Ние не сме против българските граждани зад граница. Ние сме против други политици, други държави да организират вота и да казват на българските граждани как гласуват“, мотивира решението си Юлиан Ангелов от ОП.

За да стане окончателно факт, промяната за връщането на ниския праг на преференциите трябва да мине и на второ четене. До евроизборите остава малко повече от два месеца и така окончателно готови изборни правила на практика ще има непосредствено преди тях. Другата седмица предстои и избор на новата изборна администрация в ЦИК.

trafficnews.bg

коментара

Политика

Първо в Топ Преса!ВИСШЕТО УПРАВЛЕНСКО РЪКОВОДСТВО НА ДПС В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД НОМИНИРА КАНДИДАТ ЕВРОДЕПУТАТИ! Вижте кои са!

Публикувано

на

Общински и младежки лидери, кметове и активисти на партията обсъдиха предстоящите през май европейски избори по време на форума днес в град Гоце Делчев. Ръководство на ДПС – Благоевград номинира свои кандидати за листата, с която либералната партия ще се яви на предстоящите избори за Европейски парламент. Съгласно приетите критерии от Централния съвет на Движението, номинираните лица следва да имат задълбочени познания на европейските институции и политики, да бъдат съпричастни към ценностите на либерализма, да владеят един от работните езици на Европейския съюз, да имат изграден авторитет и добри комуникативни способности. В направените предложения на висшето управленско ръководство в Благоевград попадат следните лица: Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, настоящия председател на младежко ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова. Съдейки по класация, отчитаща цялостната дейност на евродепутатите в институцията, представителите от ДПС се нареждат в първата петица на всички български евродепутати по активност, дейности и работата, която вършат в Европейския парламент. Несъмнено ролята на евродепутатите е важна, тъй като защитават и налагат интересите не само на гражданите в страната ни в ЕП, също и на тези зад граница, а силните кандидати са условие за успех. Номинациите на областната структура ще бъдат изпратени до Централния изборен щаб в София, а според устава имената вътре няма да са класирани по позиция, а ще бъдат представени в азбучен ред. Тежката задача остава на Председателя на ДПС и Централното оперативно бюро да подреди крайната листа на кандидатите.

коментара

Продължете с четенето

Политика

АИКБ призова за спешни мерки за справяне с недостига на персонал в Европейския Съюз на Тристранната среща на социалните партньори

Публикувано

на

„Намирането на човешки ресурси с подходящи умения е най-сериозното предизвикателство пред работодателите в Европа, което има сериозен отрицателен ефект върху икономиката и обществото.

Европа губи 0,8 евро на всеки отработен час, поради несъответствие на предлаганите на пазара на труда умения на търсенето на работодателите.“, подчерта в своето изказване на Тристранната среща на европейските социални партньори в Брюксел вчера д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ.

Тя взе участие в срещата в качеството на действащ председател на Европейския център на предприятията, предлагащи публични услуги.

Пред председателя на Съвета на Европейския съюз и министър–председател на Румъния г-жа Данчила, президента на Съвета на Европейския съюз г-н Туск, председателя на ЕС г-н Юнкер, еврокомисари и председатели на европейските социални партньори, тя настоя за спешни мерки за справяне с недостига на работна сила в европейски мащаб чрез насочването на младите хора към образование и квалификация в сферата на точните науки, математиката, инженерството, цифровите технологии и превръщането на професионалното образование и обучение в най-предпочитана възможност за избор.

Друг акцент в нейната реч беше необходимостта от насърчаването на конкурентоспособността на икономиката, като абсолютно необходимо условие за поддържане на изключително скъпия европейски социален модел. „Въпреки, че населението на Европа е едва 7 % от световното, а БВП – 25 %, 28-те държави – членки на Европа реализират над 40 % от социалните разходи в света“, подчерта тя.

Във връзка с това, д-р Милена Ангелова настоя за спешни решения по Многогодишната финансова рамка за 2021-2027 и за инвестиции в инфраструктурата и в компетенции, търсени на пазара на труда, за насърчаване на производителността.

АИКБ от години алармира за все по-острия проблем с недостига на човешки ресурси и работи системно за привеждане на системата на план-прием в България в съответствие с търсенето на пазара на труда, както и за повишаване на привлекателността на професии с ключово за конкурентоспособността на българската икономика.

Президентът на Европейския съвет г-н Туск подчерта, че инвестициите са ключови за преодоляването на забавянето на икономическия ръст в Европа. Президентът на BUSINESSEUROPE г-н Пиер Гатаз обърна внимание на румънското председателство за множеството проблеми при въвеждането на директивата за сезонните работници и призова за своевременното им решаване.

На Тристранната среща на европейските социални партньори присъства и заместник-председателя на Европейската комисия г-н Валдис Домбровскис.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ