Свържете се с нас

Таблоид

Десетокласниците Димитър Апостолов от НПГ „Димитър Талев” и Георги Спахиев от СУ Хаджидимово – призьори в международен конкурс

Публикувано

на

Десетокрасниците Димитър Апостолов от НПГ „ Димитър Талев” и Георги Спахиев от СУ Хаджидимово – призьори в международен конкурс

Димитър Апостолов, ученик от 10 г клас, специалност компютърна техника и технологии от НПГ “Димитър Талев“ в Гоце Делчев, даде своя творчески отговор на въпроса, поставен от Фондация „Българска памет“, „Как технологиите променят живота ни?“

Той сподели, че презентацията, с която участва в конкурса, е плод на неговия интерес към компютърните технологии и задълбочено проучване на темата.

Като силни страни на конкурсната си работа ученикът посочва техническото изпълнение, дизайнът и не на последно място провокативният текст, консултиран с преподавателя по български език и литература г-жа Марияна Малакова.

На седмо място в челната десетка в класацията на финалистите  е и десетокласника от СУ Хаджидимово, Георги Спахиев който бе подготвен за участие в конкурса от старши учител Заприна Глушкова и спечели също своето участие в XXIV „Пролетен семинар“ на Фондация „Българска памет“

Финалистите Димитър Апостолов и Георги Спахиев,  които са класирани на престижните 7-мо и 8-мо място се пребориха за местата си в челната десетка в сериозна конкуренция с ученици от 9 до 12 клас както от страната, така и от Албания, Македония, Молдова, Сърбия и Украйна.

Според списъка на класираните за участие в XXIV „Пролетен семинар“ на Фондация „Българска памет са още  :

Елис Пачаджиева,9-ти клас от  ОбУ „ Св. Климент Охридски“в  с. Дебрен,

Емин Юруков, СУ „ Св. св. Кирил и Методий“, с. Сатовча, 9 клас

Ерика Метушева, СУ „ Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, 10 клас

Зейка Кокударева, СУ „ Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, 10 клас

Ибрахим Джуков , СУ „ Христо Ботев“, с. Вълкосел, 9 клас

Камелия Уроджолова, СУ „ Христо Смирненски“, с. Кочан, 9 клас

Красимир Зейнев, ПГ по МСС „ Пейо К. Яворов“, гр. Гоце Делчев, 9 клас

Мирослава Хаджиева, СУ „ Св. св. Кирил и Методий“, с. Сатовча, 11 клас

Невсе Камбурова, ПМГ „ Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев, 11 клас

Снежана Бошнакова, СУ „ Св. св. Кирил и Методий“, с . Сатовча, 11 клас

Фитие Караболи, ОбУ „ Христо Ботев“, с. Долно Дряново, 9 клас

и Ясмин Бакалова, СУ „ Св. св. Кирил и Методий“, с. Сатовча, 10 клас.

За финалистите в конкурса предстои участие в XXIV Пролетен семинар на тема „Иновации, прогрес и дигитален свят“ в рамките на проект „Силна национална идентичност- силна европейска идентичност“, който ще се проведе от 1 –ви до 5 април, 2019 г. в хотел „Терма еко“, кс. Кранево край  Варна.

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ