Нови случай на морбили в Гоце Делчев! 8 лекари от Банско и Разлог глобени за пропуснати ваксини

Глобиха родител на неимунизирано дете за морбили, сред санкционираните са и 8 лични лекари от Банско и Разлог за пропуски на ваксини. Заразените с морбили в Пиринско вече са 75, само за ден са регистрирани нови 7 случая. Заболелите с опасната инфекция са на възраст от 1 до 40 години. Те са приети за болнично лечение в инфекциозно отделение в благоевградската болница, пациенти са настанени и в болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.

Взривът от морбили в района на Разлог се наблюдава от 14 февруари, инфекцията се регистрира основно сред неимунизирани деца в предучилищна възраст.

Новината за глобения родител бе потвърдена от директора на „Надзор на заразните болести“ в Пиринско д-р Веселка Мончева. „Санкцията на родителя е наложена, защото той многократно е приканван от личния лекар за ваксиниране от задължителния имунизационен календар и не се отзовавал, необосновано са отказани и други ваксини”, поясни д-р Мончева. Тя уточни, че глобата е в размер от 50 до 200 лв.

Ето какво поясни д-р Мончева: „Стриктно се контролира да не се допуснат случаи на необосновано отлагане на имунизацията. Само за месец са обхванати с ваксина 325 контактни лица и деца с пропуски в имунизацията, приоритетно се имунизират по-рано и подлежащите на 12-годишна възраст. Продължават проверките, има съставени актове на родители, отказващи имунопрофилактиката на децата си. Издадени са предписания до всички общопрактикуващи лекари в областта за изготвяне на поименен списък на всички деца, които не са имунизирани или реимунизирани. Единственото сигурно средство за предпазване от морбилна инфекция е ваксинопрофилактиката”, заключи здравният експерт д-р Мончева.
От здравната инспекция са издадени предписания до лечебните заведения всички медицински работници, обслужващи болни от морбили, задължително да са имунизирани, защото вирусът на морбили е силно заразен. Пренася се по въздушно-капков път чрез микроскопични капчици, които се отделят от носа, гърлото и устата на болен.

„Продължава да бъде завишен приемът на заболели с морбили в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград. За три дни са настанени 6-има пациенти”, каза зам. директорът д-р Ал. Костов. Той поясни, че сред приетите е и 37-годишна жена, при която е установен и хепатит. На три деца – две под 2-годишна възраст и 12-годишно, се провежда лечение от инфекционисти в МБАЛ – Благоевград.

„Днес очакваме да бъдат транспортирани от Разлог още двама пациенти, инфекциозно отделение продължава да има разкрити допълнителни легла за овладяване на създалата се ситуация със завишена заболеваемост”, уточни още д-р Ал. Костов.

Шестима заболели са хоспитализирани и в инфекциозно отделение на болница „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене